
Peter Corvers
Tot medio april is de Vughtse politiek ernstig verdeeld over de aanpak van probleemdossier De Speeldoos. Zo’n twee decennia spelen partijpolitieke twisten de boventoon en domineert vooral het geruzie in de gemeenteraad. Het is een belangrijke reden dat De Speeldoos al die jaren een probleemdossier blijft. Roderick van de Mortel zegt na zijn afscheid zonder omhaal van woorden in de podcast van Gemeentebelangen: “Ik had daar een grotere rol in kunnen spelen. Maar de politiek heeft er zo’n rommeltje van gemaakt, zo’n politieke zaak.”
In 2020 zetten het Vughts gemeentebestuur en het bestuur van De Speeldoos hun handtekening onder een overeenkomst: geen theater meer maar een multifunctioneel, sociaal-cultureel centrum voor buitenschoolse cultuureducatie en amateurkunst. Dat akkoord in 2020 lijkt een eind te maken aan de jarenlange discussie over de toekomst van het theater. Maar al snel daarna blijkt dat de verschillen van inzicht een onoverbrugbare kloof zijn tussen beide partijen. B&W wil een eenvoudige beheersstichting, de ambities van De Speeldoos gaan veel verder.
De gemeenteraad blijft jarenlang verdeeld over de aanpak van het college van B&W. Aanvankelijk wekt vooral het ondoorzichtige subsidiebeleid voor De Speeldoos ergernis bij diverse fracties. Maar vooral het voorstel van het college om het Venvulasplan, een idee van ondernemer Bas van de Ven voor nieuwbouw aan de overzijde van de Vliertstraat, terzijde te schuiven, wekt woede bij diverse fracties en zorgt voor verstoorde verhoudingen tussen B&W en de raad. De gemeenteraad is daarna meer verdeeld dan ooit.
Als na veel overleg en briefwisselingen samenwerking tussen gemeente en het theaterbestuur (dat dan nog uit slechts twee personen bestaat!) echt onmogelijk blijkt ziet het college geen andere mogelijkheid dan de stekker uit de onderhandelingen te trekken. Het college wil zelf een nieuw sociaal-cultureel centrum gaan bouwen als het De Speeldoos heeft aangekocht.
Het verbreken van de samenwerking, gesteund door de coalitiepartijen, wekt woede bij diverse oppositiepartijen, vooral bij D66. Raadslid Pieter van de Meerakker is zeer kritisch richting college en vindt dat B&W op ramkoers zit. “Er is alleen maar onbegrip, frustratie en wantrouwen. U bent het doel uit het oog verloren. Misverstanden en ongenoegen voeren de boventoon. Wilt u een prachtig instituut de nek omdraaien?” Ook de PLV is furieus. Joris Vrensen ziet dat “een hardwerkende stichting de nek wordt omgedraaid”. D66 komt met een motie van afkeuring die wordt gesteund door de PLV, fractie Rasenberg, SamenLokaal en de SP. De samenwerking blijft verbroken en de gemeenteraad hopeloos verdeeld.
Tot 17 april. Als bij de gemeente een brief van De Speeldoos op de mat valt dat het theater op 12 juli haar deuren sluit gaan bij alle fracties de alarmbellen af. Nu de gebruikers van het theater bijna op straat staan en een alternatieve locatie voor De Speeldoos (nog) ver weg is, is de gemeenteraad plotseling eensgezind en wordt de motie voor een onafhankelijk bemiddelaar door alle fracties gesteund. De nood is kennelijk zo hoog en de verkiezingen al binnen een jaar! Dus eensgezind en krachtdadig handelen!
Roderick van de Mortel stelt terecht dat de gemeenteraad er een politieke zaak van gemaakt heeft. En vooral een rommeltje! De burgemeester had geen mandaat om te bemiddelen in het conflict omdat de raad hem die ruimte niet gaf. Totdat het moment dat er bijna geen uitweg meer is. Tja, had dat maar jaren eerder gedaan, denk je dan. Wie weet, misschien had dat sociaal-cultureel centrum er dan al gestaan.