Peter Corvers
Na de glorieuze overwinning bij de gemeenteraadsverkiezingen in november 2020 resteren er nu voor D66 nog drie van de vijf zetels. Na het vertrek van Joris Vrensen in juli vorig jaar is het verlies van de tweede zetel nog pijnlijker voor de partij. Vrensen vertrok vooral omdat hij -naar eigen zeggen- vertrouwen miste bij zijn partij. Maar de wijze waarop D66 vorige week haar tweede zetel verliest geeft te denken over de wijze waarop de partij wordt geleid.
In september kondigt fractievoorzitter Jan-Willem Verlijsdonk aan om persoonlijke redenen uit de raad te stappen. Pieter van de Meerakker, nummer 25 op de kandidatenlijst, is al bijna twee jaar burgerraadslid. De fractie omschrijft hem als een “fantastisch fractielid, een groot talent die ook nog eens volledig is ingewerkt.”
De Kieswet bepaalt dat bij aanvaarding van het raadslidmaatschap alle personen, die hoger op de kandidatenlijst staan dan degene die de partij wil voordragen, schriftelijk moeten verklaren afstand te doen van het recht op een raadszetel. Voor niemand binnen D66 blijkt dat een probleem, de meesten willen sowieso niet de raad in. Enkelen die dat wel willen gunnen Van de Meerakker die job, maar rekenen niet op de ambitie van de nummer 24 op de lijst…
De griffier is wekenlang bezig van de kandidaten de noodzakelijke handtekening te krijgen. Dat lukt, tot de laatste kandidaat die hij moet checken: de nummer 24 op de D66-lijst, Désirée Prinsen-Rasenberg uit Cromvoirt. Actief tijdens de campagne voor D66 in november 2020 maar zelden gesignaleerd in de raadszaal, kan niet bogen op enige politieke ervaring en heeft zich enige tijd terug laten uitschrijven als partijlid. Niettemin heeft zij recht op de zetel. Zij wil ruiken aan het pluche en neemt enige bedenktijd.
Partijvoorzitter Henk Klösters weet het nog zo zeker: iedereen, die boven Van de Meerakker op de lijst staat, heeft hem verzekerd af te zien van de raadszetel. Maar Rasenberg heeft hem naar eigen zeggen alleen verteld, dat zij geen lid meer is van D66.
Daags voor de raadsvergadering van 1 december volgt er spoedberaad. De fractie is verbolgen over de kandidatuur van Rasenberg. Van de Meerakker is immers de beoogde kandidaat waarvoor enkele hogerstaande leden zelfs een stapje opzij hebben gezet. De partij wil dat zij afziet van haar plan de raad te gaan. Zij zegt door enkele fractieleden “intimiderend en respectloos” te zijn toegesproken en voelt zich niet welkom. “Vruchtbare samenwerking in de fractie is kansloos”.
Luttele uren voordat de raadsvergadering begint besluit Rasenberg op persoonlijke titel de raad te gaan. Verlijsdonk heeft nog net een uurtje om een afscheidswoord op papier te zetten. Voorzitter Klösters zegt bij zijn aantreden in november 2021 dat hij vooral “verbindend” wil zijn tussen bestuur, fractie en achterban en dat een incident zoals met Vrensen binnen zijn partij niet meer mag gebeuren. Maar nu duikt hij weg voor de media.
In haar maidenspeech in de raad geeft Rasenberg als reden voor haar besluit zich steeds minder te herkennen in de wijze waarop D66 landelijk opereert. D66 raadslid Dianne Schellekens noemt de handelwijze van Rasenberg “zetelroof”, een term die later in een persbericht notabene wordt herhaald. Even later wordt het haar allemaal te veel, zij verlaat in tranen de raad. Op vrijdag is de foto van Rasenberg onder het kopje ‘Onze mensen’ van de site van D66 niet meer terug te vinden….
Een rampscenario dat D66 door interne chaos over zichzelf heeft afgeroepen.