Vaak duurt het maken van een plan lang, de uitvoering nog langer. Maar een enkele keer lijkt er echt geen eind aan te komen. Het plan voor een nieuwe woonwijk Den Hoek in Helvoirt is zo’n treurig voorbeeld. Vooral treurig omdat veel woningzoekenden uiteindelijk jarenlang, tevergeefs op een huis wachten. Met het besluit van de Vughtse gemeenteraad op 22 juli over het definitieve verkavelingsplan voor de laatste twee fasen is eindelijk de allerlaatste knoop doorgehakt. Na ruim 30 jaar plannenmakerij!
De eerste schetsplannen voor ‘de sprong over het spoor’ dateren, schrik niet, uit de jaren tachtig van de vorige eeuw. Een eerste conceptplan voor Den Hoek ligt er in 1995, waarna afspraken worden gemaakt met agrariërs voor aankoop van gronden. Curieus om te vermelden: de Vughtse burgemeester Fred de Graaf, die na het plotseling overlijden van burgemeester Piet Berkhout Helvoirt door de laatste drie maanden als zelfstandige gemeente loodst, waarschuwt om projectontwikkelaars vooral niet wakker te schudden…
Binnen de beschikbare ruimte voor dit stuk hier geen gedetailleerde beschrijving van wat vervolgens allemaal misgaat bij de plannen. Maar dat bestuurlijke onmacht en gebrek aan doortastendheid de belangrijkste tegenspelers blijken staat vast. Behalve falen vanachter de bestuurstafel werkt ook de provincie niet mee die met haar nieuwe beleid om eerst te bouwen binnen de kom en daarna in het buitengebied roet in de Helvoirtse plannen gooit.
In 2004 blijkt ‘Groot Den Hoek’ met zo’n 300 woningen niet haalbaar. Het afgeslankte plan laat alleen woningen toe in een beperkt oostelijk deel van het gebied waar nog ruimte is voor zo’n 150 huizen. Dat plan krijgt vaste vorm als op 29 februari 2008 wethouder Jan Brenninkmeijer erin slaagt met de provincie een ‘schrikkelakkoord’ te sluiten. De provincie slaat wel twee vliegen in een klap: het stelt de voorwaarde dat er 20 ruimte-voor-ruimte kavels (RvR) komen en koppelt daaraan natuurontwikkeling in het Helvoirts Broek dat natte natuurparel moet worden. Een deel van de exploitatieopbrengst van de RvR-kavels (0,75 miljoen) is daarvoor bestemd. De gemeente moet daar dan nog wel 1,75 miljoen bijleggen uit de opbrengst van Den Hoek.
Maar dan zijn nog niet alle hobbels uit de weg geruimd. Aannemingsbedrijf Van de Ven beschuldigt de gemeente van contractbreuk omdat het bouwafspraken niet nakomt. Een miljoenenclaim hangt als een zwaard van Damocles boven Den Hoek. Maar met de toezegging dat het bedrijf 40 bouwkavels mag kopen tegen geldende marktprijzen weet wethouder Eric van den Dungen een schadeclaim van 4,1 miljoen van tafel te vegen.
Kan de schop nu dan eindelijk de grond in? Niet voordat met de provincie de laatste plooien zijn gladgestreken. De 20 RvR-kavels, die bijna de helft van Den Hoek opvreten, maken een haalbare exploitatie onmogelijk. Als de provincie alsnog afziet van deze kavels resteert er een betalingsverplichting van drie miljoen aan de Ontwikkelingsmaatschappij RvR. De gemeente lost dit probleem op door elders ruimte te zoeken voor deze woningen.
Als de Raad van State op 26 juni 2013 het beroep van milieuvereniging Het Groene Hart afwijst kan Den Hoek echt van start. Dat gebeurt op 18 juli 2014 als de eerste steen wordt gelegd. En sinds juli is dus definitief besloten over de laatste twee fasen van het plan. Voor degenen die er vanaf het eerste uur bij zijn betrokken natuurlijk veel te laat! Die hebben allang een andere keus gemaakt.