Home Columns Petje op, petje af?

Petje op, petje af?

Peter Corvers

Inspraakprocedures duren meestal lang en burgers hebben vaak niet het gevoel gehoord te worden. Eindeloze beroepszaken zijn vaak het gevolg. Maar democratie kan ook minder ingewikkeld en beperkt blijven tot eenvoudige vragen. Wat wilt u, beste burger? Voor of tegen? Petje op, petje af?

Sinds enige tijd is er het burgerberaad. Er is een probleem en de politiek heeft (nog) niet het antwoord. Dat antwoord geven de inwoners. Deelnemers zijn een dwarsdoorsnede van de bevolking. Uiteindelijk blijft de gemeenteraad de baas die ja of nee zegt. Maar het burgerberaad zorgt er wel voor dat ieder die dat wil ook iets te zeggen krijgt bij politieke besluiten. Het idee is mensen met allerlei achtergronden, ideeën en belangen bij elkaar te brengen en hen op die manier meer invloed in het beleid te geven.

In Helvoirt spraken inwoners onlangs drie avonden in het HelvoirThuis met elkaar over de vraag hoe hun dorp duurzaam kan worden. Daarvoor kregen alle 3500 inwoners van boven de zestien jaar een uitnodiging, 110 Inwoners meldden zich aan en gingen in gesprek. In tien werkgroepjes kwamen zij tot ‘beslispunten’. Over die voorstellen hebben de deelnemers gestemd: petje op of petje af. De voorstellen die het haalden staan in het Burgerakkoord dat ook de gemeente heeft ondertekend. Die heeft toegezegd dit akkoord serieus te nemen en ‘in principe’ de voorstellen over te nemen. Wethouder Toine van de Ven: “Dit betekent zo goed mogelijk uitvoeren waar dit nodig is of goed uitleggen waarom iets (nog) niet kan.”

De voorstellen die de eindstreep haalden, in totaal 34 die in het Burgerakkoord staan, gaan over uiteenlopende onderwerpen. Een aantal ideeën in een notendop: het maaien en aanplanten van bermen moet de gemeente veranderen zodat flora en fauna een kans krijgen; 60 procent van de woningen van het gas afhalen; honderd klimaatneutrale flexwoningen bouwen; een repaircafé; meer waterpoelen maken in het kader van de vernatting; een windmolen met een ‘dorpsbatterij’ waar iedereen van kan profiteren; binnen vijftien minuten vanuit Helvoirt in Den Bosch of Tilburg kunnen zijn met vervoer voor iedereen; een bio-diverse zone in de St. Jorisstraat als voorbeeld en inspiratie voor inwoners om hun eigen tuin te vergroenen. 

Om te bewaken dat het Burgerakkoord ook wordt uitgevoerd hebben deelnemers een initiatievengroep ingesteld die ook gesprekspartner is. Die initiatievengroep is in juli gestart met het formeren van drie teams die onder meer voorstellen gaan uitwerken. Ook gemeente en HOT (Huis & Omgeving in Transitie, een organisatie die streeft naar duurzame energie en het initiatief nam voor het burgerberaad) worden daarbij betrokken. Het echte werk moet dus nog beginnen!  

Een burgerberaad is pas echt geslaagd als deelnemers ook daadwerkelijk invloed hebben op het beleid. Volgens de Stichting G1000 die burgerberaden organiseert en dat ook in Helvoirt deed, blijkt later vaak dat onduidelijk is wat de gemeente precies met de besluiten heeft gedaan. De toekomst zal leren wat het Burgerakkoord voor Helvoirt gaat betekenen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in