Home Columns Onwaardig

Onwaardig

Peter Corvers

“Ik vind dat de gemeenteraad niet altijd laat zien dat die een waardige vertegenwoordiger is van de Vughtse burgers en inwoners. Ik vind het bij je verantwoordelijkheid horen, dat geldt voor de burgemeester, college en gemeenteraadsleden, dat je laat zien dat je de stem en de vertegenwoordigende positie waard bent.“

Het waren stevige woorden van burgemeester Roderick van de Mortel vorige week in Blikveld van NOVO3. Begrijpelijk, de voorbeelden van raadsleden die er een potje van maken rijgen zich aaneen, ook in de laatste raadsvergadering. SP-raadslid Kees van den Elzen verliet voortijdig de raad. Op de raadsagenda stond het advies aan het Commissariaat voor de Media voor het Programma Bepalend Orgaan (PBO) van de Avulo. Van den Elzen onttrok zich aan de stemming (en behandeling) van dit agendapunt terwijl daar enkele geen reden voor is te bedenken. Een stemverklaring bleef uit. Dat partijgenoot Suzanne van Wiggen dat ook deed had te maken met haar band met de Avulo: zij is vrijwilliger bij die omroep en wilde belangenverstrengeling voorkomen.

Even daarvoor ontspon zich in diezelfde raad een volstrekt overbodige discussie die CDA en D66 aangingen met wethouder Toine van de Ven over een verplichte procedure bij geheimhouding van financiële stukken over de school Zuiderbos.  

Het kan niet anders of Van de Mortel moet zich groen en geel hebben geërgerd aan dit gedoe. Maakt het de burgemeester wat uit wie er op 18 november voor de gemeenteraad worden gekozen? “Ja dat maakt mij heel veel uit”, luchtte hij zijn hart voor de NOVO3-microfoon. “Ik hoop heel erg dat er mensen gekozen worden die iets willen en er dan ook voor gaan. En mensen die vooral beargumenteerd met elkaar discussiëren en niet, zoals we nu wel eens zien, op de persoon of vanwege een oude vete of wat dan ook.” Duidelijke taal!

Behalve wie er op 18 november worden gekozen in de Vughtse raad is het ook van belang met hoeveel legitimiteit die raadsleden in 2021 aan de slag kunnen.

Het is zeer de vraag of de toch al matige opkomst van 59 procent op 21 maart 2018 dit keer gehaald wordt. Van de Mortel benadrukte het “enorm groot belang” om te gaan stemmen. “Deze mensen bepalen voor vijfenhalf jaar hoe het leven er in Vught uitziet.”

Vught heeft weinig aan het toeval overgelaten om te bereiken dat zoveel mogelijk mensen in deze Coronatijd gaan stemmen, zoals een stembureau voor slechtzienden en mobiele stembureaus voor Huize Elisabeth en Woonzorgcentrum Theresia.

Maar je hebt niet alles in de hand. Corona is de grootste vijand voor een democratische gang naar de stembus. Het aantal wegblijvers valt moeilijk in te schatten. Daar komt bij dat het tussentijdse verkiezingen zijn. Landelijke media-aandacht ontbreekt die er wel is als er in het hele land voor gemeenteraden wordt gestemd en politieke kopstukken niet van de buis te slaan zijn.

Een slechte opkomst betekent dat een deel van het electoraat straks niet of slechts in beperkte mate is vertegenwoordigd. Vught, Cromvoirt en Helvoirt zullen het op eigen kracht moeten doen. Maar dat er tegenwind is, die zelfs vanuit de raad is aangewakkerd, staat vast.

1 REACTIE

  1. In datzelfde programma Blikveld is die ochtend gemeld dat op de dag van de verkiezingen de Seniorenbus minder mobiele senioren gratis naar de stembureaus zal gaan vervoeren. Hopelijk zal dat de opkomst ten goede komen. Wel lijkt het me dan van belang als NOVO3 wat meer aandacht zal geven aan het thema ‘Sociaal Domein’. Dat is met name voor deze groep een belangrijk thema. Zie ook wat de Adviesraad Sociaal Domein daar eerder over heeft gezegd. Nu zie ik dat in de aangekondigde verkiezingsdebatten nauwelijks als thema terugkomen. Terwijl het in de gemeentelijk begroting een van de grotere posten is.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in