Corona heeft er ook bij het HelvoirThuis stevig ingehakt. Dat de tent lange tijd dicht was en er twee jaar heel weinig georganiseerd kon worden, had flinke financiële gevolgen. Toch zijn geldzorgen er altijd geweest bij deze multifunctionele accommodatie waar sportzaal, basisschool, kinderopvang en verenigingen zijn ondergebracht. De verenigingen die van het oude Gastenbosch gebruik maakten, sportzaal de Wiekelaar en dr. Landmanschool, het moest allemaal onder één dak komen. Harmonie Kunst Adelt koos er nadrukkelijk voor om in de Notenkraker, de oefenruimte in een deel van de oude Landmanschool, te blijven. De Haarense politiek zwichtte destijds voor het eigen belang van de harmonie. De consequenties daarvan voor de ontwikkeling van Het Huis voor Vincent zijn bekend.
Al ver vóór de opening in november 2015 moest er naar geld gezocht worden. De gemeente Haaren leverde het gebouw kaal op, alleen de stenen dus. “Jullie regelen de rest”, sprak wethouder Eric van den Dungen veelbetekenend. Voor de hele inventaris moest geld worden gevonden. Zelfs de drankleverancier die kort voor de officiële opening voor de deur stond, werd teruggestuurd met de mededeling: er is geen geld! Met name Edward de Vries heeft als lid van de Denktank voor het HelvoirThuis, zo’n tweeënhalve ton binnen geharkt door allerlei fondsen te benaderen.
De bar is nog altijd de belangrijkste inkomstenbron van Het HelvoirThuis, de huuropbrengsten zijn beperkt. De voorgeschiedenis daarvan is bekend. Het gebouw D’n Hof, destijds in eigen beheer door de ouderenvereniging (OVH), nu de Vereniging 55+ gebouwd, moest plaatsmaken voor het HelvoirThuis. B&W van Haaren voelde er niets voor om OVH de waarde van dit gebouw te vergoeden. Een aanbod van 300.000 euro werd afgeslagen. Uiteindelijk vonden ouderen en gemeente elkaar in 30 jaar gratis gebruik van het merendeel van de ruimten in het nieuwe gebouw. Voor circa 300 van de 500 beschikbare vierkante meters betaalt de Vereniging 55+ alleen servicekosten, geen huur. “Een onmogelijke situatie’” vond toen de stichting Drieklank die aanvankelijk beheer en exploitatie van het HelvoirThuis op zich zou nemen. Volgens Drieklank werd zo 300.000 tot 500.000 euro aan huur weggegeven.
Onmogelijk of niet, ook nadat de deuren in november 2015 opengingen moest het HelvoirThuis op de kleintjes letten. Tijdens de coronatijd kwamen rode cijfers in beeld. Het bestuur van het HelvoirThuis ging in gesprek met de gemeente Vught, lichtte voorzitter Fred van de Pennen onlangs toe bij NOVO3. Resultaat is dat het HelvoirThuis de komende jaren kan rekenen op een structurele bijdrage van 25.000 euro per jaar. Die financiële ondersteuning is hard nodig ook al is die een schijntje als je dat vergelijkt met wat het Vughtse college jeugd- en jongerencentrum Elzenburg in het vooruitzicht stelt: bijna 475.000 euro voor de komende vier jaar plus een jongerenwerker voor 107.000 euro!
Het maakt Fred van de Pennen niet jaloers. “Wij willen zoveel mogelijk onze eigen broek ophouden”. Hij weet dat Het HelvoirThuis als niet-commerciële instelling zich in de eerste plaats richt op het stimuleren van sportieve, sociaal-culturele en educatieve activiteiten. En dus kan (en wil) het de concurrentie niet aangaan met de horeca. En Den Inbreng is er voor de jeugd, daar richt het HelvoirThuis zich dus niet op. Met ‘Het Huis voor Vincent’, de omvorming van de oude dr. Landmanschool, zijn afspraken gemaakt. Van de Pennen stelt ‘nieuw elan’ in het vooruitzicht. “Er is een evenemententeam. Vooral in het weekend moeten er meer activiteiten komen.”
En dan hebben we het nog niet over DePetrus en de Speeldoos (de subsidie voor jongerenwerk gaat mank in dit verhaal). Goed dat er door de gemeente werk wordt gemaakt van een sterk accommodatiebeleid. Sterke accommodaties zijn de basis van een gezond sociaal-cultureel leven in onze gemeente. Waar zouden al die clubs anders heen moeten / kunnen?!