Home Columns N  E   P

N  E   P

foto: Theo Vorstenbosch

Theo Vorstenbosch

Onrust in Cromvoirt/De Distelberg. De bevers zijn er weer. Langs de Ley zijn er weer verschillende bomen om geknaagd door dit prachtige beest. Vorig jaar waren er al de eerste tekenen van hun aanwezigheid langs het stroompje dat door Helvoirt, Distelberg Cromvoirt richting Drongelens kanaal stroomt. Daarna was het even rustig, maar nu is er weer volop activiteit van de knaagdieren. Daarnaast hebben ook de dassen al een hele tijd hun plekje gevonden in de dijken langs de Ley en hebben ze flinke burchten gebouwd. Natuurlijk prachtig dat deze dieren nu terug te vinden zijn dichtbij in onze natuur. Toch is daar niet iedereen zo blij mee. De bevers en ook de dassen langs de Ley (en ook aan het Drongelens kanaal) ondergraven de dijken en maken grote gangen en gaten in de dijk. Het gevaar ontstaat dat het water van de Ley over de landerijen gaat vloeien en daar zijn de agrariërs en zeker de boeren met de aspergevelden direct aan de Ley niet erg blij mee. Het water van de Ley is zoals al eerder in het nieuws niet echt zuiver. Er zitten verschillende verontreinigingen in die er niet uitgehaald worden of kunnen worden. Als dit water op de akkers vloeit zal de grond vervuild raken met alle gevolgen van dien voor de producten van dat land en de gezondheid van de dieren. Daarom hebben de belanghebbenden de handen ineengeslagen en gaan samen met de plaatselijke overheden het gevaar bestrijden en de dassen en de bevers verjagen of afschieten.

Word je al boos? Wil je al actie gaan voeren? Niet doen het is gewoon NEPnieuws. In het bovenstaande stukje staan zeker waarheden (de bevers en dassen zijn er echt) en worden er logische verbanden gelegd (eerdere berichtgeving over vervuilde Ley) en het lijkt niet ondenkbaar, maar het is NEP.  Steeds vaker kom ik dit soort nieuws tegen, in de journaals, de kranten, tijdschriften of ander publicaties, maar vooral op internet en in de sociale media. Het gebeurt op allerlei niveaus in de wereldpolitiek, de landelijke en regionale politiek, in de commercie en reclame. Het gebeurt ook steeds structureler en geraffineerder. Natuurlijk proberen we er ons tegen te weren en zijn er voor de media regels afgesproken. Internetproviders hadden zelf de verantwoordelijkheid genomen om nepnieuws te detecteren en nieuws op feiten te checken. Maar huidige ontwikkelingen laten zien dat zowel overheden en media deze verantwoordelijkheid loslaten. (o.a. Meta van Facebook en Instagram is gestopt met factchecken). Dat zet de deur wagenwijd open naar desinformatie en nepnieuws om mensen op het verkeerde been te zetten en om allerlei maatregelen te rechtvaardigen of goed te praten. De influencers kunnen ongestoord hun gang gaan.

Gelukkig houden we er steeds meer rekening mee en zijn we zelf kritisch op de informatie die ons voorgeschoteld wordt. Toch trappen we best gemakkelijk in nieuws dat nep is of ons niet volledig informeert met alle gevolgen van dien. Zelf word ik steeds achterdochtiger bij al het nieuws en word ik moe van het me steeds afvragen of het wel waar is wat ik hoor en lees en of er niet een of andere stiekeme boodschap in de berichtgeving zit.

Ik houd het voorlopig dus maar bij ’t Lantaerntje, ’t Pomphuiske of het Klaverblad want daar kunnen we natuurlijk helemaal op vertrouwen.

foto: Theo Vorstenbosch