Home Columns Mensen, mensen!

Mensen, mensen!

Sander Wieringa

Dinsdag zijn de nieuwe Vughtse raadsleden geïnstalleerd. Ze hebben waarschijnlijk al een paar keer als fractie met elkaar vergaderd. Dat hoort erbij maar ik weet niet of het genoeg is. Mijn advies, ter voorbereiding op hun werk als volksvertegenwoordiger of bestuurder: lees het nieuwe boek van Barack Obama, ‘Een beloofd land’.

Het is een dik boek dat je veel leert over de politiek van de Verenigde Staten. Daar heb je in Vught natuurlijk niet heel veel aan, al is het goed om te zien dat in Amerika niet alle politici waanzinnig zijn. Maar de belangrijkste boodschap van Obama, tussen alle regels door, luidt: politiek gaat altijd over mensen.

In het boek staat hij stil bij honderden mensen. Hij noemt ze bij naam en beschrijft wat ze hebben meegemaakt. Over een kind dat hem een brief schreef dat ze betere schoolresultaten haalde na zijn verkiezing. Over de vrouw van een militair die haar hele leven zag veranderen omdat haar man op een bermbom reed in Afghanistan. Over een winkelier die zijn zaak kon sluiten omdat het stadje in het slob raakte door de kredietcrisis. Het ging Obama niet om een verkiezing, het ging niet om een conflict in Afghanistan, het ging niet om een herstelwet. Het ging hem om die mensen. Wie het boek leest raakt daarvan overtuigd.

Terug naar Vught is het ook de boodschap van Yvonne Vos, als raadslid in een interview met Novo3: ben niet alleen bezig met de stukken maar praat meer met de mensen die het raakt. Yvonne wordt wethouder en dat bemoeilijkt haar voornemen. Maar ze heeft wel een punt.

Dus, Vughtse politici, praat met die vader van twee kinderen die over de Helvoirtseweg naar school fietsen: snap zijn zorgen over hun veiligheid. Denk aan die moeder van de jongeman die drie jaar geleden dodelijk verongelukte op het kruispunt van de N65 bij Helvoirt. Praat met die boswachter die ziet dat ‘zijn’ Loonse en Drunense Duinen verkommeren. Denk aan die jonge vrouw die nog bij haar ouders woont omdat ze geen huurwoning kan vinden. Praat met dat oudere stel dat het uitzicht verliest omdat er een dikke villa voor hun deur komt. Denk aan die wandelaars die hun ‘rondje IJzeren Man’ steeds meer tot parkeerterrein zien vervallen.

Klein bier, vergeleken met de problemen die Obama moest oplossen? Nee, dat is nou juist de les die alle politici in de hele wereld – of ze nou de VS besturen of Vught – kunnen leren van Obama: alles wat je doet heeft gevolgen voor het leven en het geluk van mensen. Dus denk niet: het gaat nu om de begroting, het gaat hier om een bestemmingsplan, het gaat om een verordening. Kijk niet alleen waaróver het gaat, maar altijd ook om wíe het gaat. Mensen.

2 REACTIES

    • [* De Shield Security plugin heeft dit bericht als “Pending Moderation” gemarkeerd. Reden: Gefaalde Bot Test (verlopen) *]
      Weet jij het al? Ik niet maar Yvonne heeft zich gemeld.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in