Home Columns Licht

Licht

December, de donkere maand, maar gelukkig ook de maand dat het licht terugkeert. De zonnewende, de zon heeft zijn laagste punt bereikt. Hij stond recht boven de Steenbokskeerkring en is weer op de terug weg. De dagen worden weer langer, al zie je dat nu nog niet. Overal wordt de terugkeer van dat licht gevierd. Op allerlei manieren naar gelang je afkomst of je geloof. De Joden hebben hun Chanoeka van 22 t/m 29 december. Zij steken iedere dag een kaarsje op de achtarmige kandelaar aan en vieren zo een soort kerstfeest. Hier in het Katholiek zuiden vieren we natuurlijk het Christelijk Kerstfeest. Dan doen we ook met veel kaarsen en licht. Bij dat feest combineren we de geboorte van het kindje Jesus met de “terugkeer” van het licht. De versierde en verlichte kerstboom getuigt daar ook van. Veel mensen proberen de donkerte van December te verdrijven met heel veel licht. De straten, de winkels en huizen zijn prachtig versierd en sommige huizen hebben zoveel verlichting, dat de Amercentrale het alleen niet meer trekt want de zonnepanelen leveren in deze donkere dagen natuurlijk niet genoeg en de Hemwegcentrale is gelukkig gesloten.

Het is fijn om iedere keer weer te merken dat de lichtfeesten ook bij veel mensen iets anders losmaakt. We kunnen de krant niet openslaan of naar het journaal kijken zonder dat we een bericht zien over goede daden of doelen. Daar staan gelukkig ook heel veel verhalen bij over goede daden en doelen die er ook al waren voor Kerst. Want zou het op dit gebied niet altijd Kerstmis moeten zijn? Is er alleen rond deze tijd een serious request? Hangen er alleen rond deze tijd warme jassen op de brugleuning? Gunnen we alleen rond deze tijd de ander wat meer licht in de ogen? Soms krijg ik wel dat gevoel, maar gelukkig zijn er genoeg ervaringen die het tegendeel bewijzen.

Ik ken veel mensen en organisaties die het hele jaar door klaar staan voor die ander. Die moeten we in ere houden. Het zou in mijn ogen fijn zijn als die groep mensen steeds groter wordt. Misschien is dat teveel gevraagd maar dan zouden we om te beginnen als alternatief misschien bij iedere zonnewende kerstfeest kunnen vieren, dan hebben we er in ieder geval een extra.

Theo Vorstenbosch

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in