Home Columns Leegstand van zaken

Leegstand van zaken

Door Ton de Kort.

‘Leegstand winkels neemt weer toe’, kopte Teletekst afgelopen week. Uit onderzoek van Locatus blijkt dat in 2019, voor het eerst sinds jaren, méér winkels leeg zijn komen te staan. Ruim 7 procent staat leeg en de verwachting is dat de leegstand dit jaar verder zal groeien.

Nieuwsgierig als ik nu eenmaal ben besloot ik maar eens een wandelingetje door Vught te maken, om in kaart te brengen hoe hier de (leeg)stand van zaken is. Daarvoor hoefde ik niet langs het buurtwinkelcentrumpje aan de Rouppe van de Voortlaan. Dat is volledig bezet. Ook aan de Michiel de Ruijterweg zijn alle panden gevuld. Ik begon met naar het Moleneindplein te wandelen, een plein waar ik sowieso niet met de auto kom. Daar bleek de leegstand mee te vallen. Oké: ijssalon Esma is vanwege het seizoen dicht, maar opent vast weer. Buurman SaFa oogt wél structureel gesloten. Aan de kop van het plein is New York Pizza nog op zoek naar een ondernemer en staat de voormalige viswinkel al even te huur.

Door naar de Helvoirtseweg. Die is compleet gevuld, al begrijp je dat lang niet altijd. Zo heb ik nog niemand gesproken die bij Arii’s gegeten heeft en huist óók de minst klantvriendelijke ondernemer van Vught (nee: ik noem geen namen) hier nog steeds. Dan richting centrum. Ik passeer de Koestraat, waar café De Koe sinds kort gesloten is, en loop de Dorpsstraat in. De leegstand blijft hier beperkt tot de vroegere bibliotheek, wél een rotte kies van formaat. In de Kerkstraat gaat het hard. Daar staan de voormalige schoenenzaak, het oude pand van Opaal én de vroegere stomerij leeg. Dat laatste intrigeert me. Ik zou, nota bene tegenover De Rouw, gewoon een koffiegelegenheid beginnen. Gebak van de overkant erbij: klaar!

Het Marktveld dan. Daar valt de oude Dürlinger-winkel niet eens op, maar die staat écht leeg. Dat geldt ook voor de vroegere ABN-bank. Aan de overkant is de Shoeby leeg aan het verkopen en huist om de hoek de zieltogende vestiging van Blokker, waarvan je je afvraagt hoe lang die het nog volhoudt. Verderop is er het nagenoeg onverkoopbare pand van voorheen Modern, de Gereghthof en – kortstondig – MerSea. Groot en duur. En leeg. Dat laatste geldt óók voor het obscure pizzatentje in de Peperstraat. De Marktveldpassage is natuurlijk niet representatief, met al die tijdelijke zaakjes. Daar zal het met de nieuwbouw wel goed komen, ervan uitgaande dat ketens als Albert Heijn, Hema, Etos, Zeeman en Bruna daar weer hun plekje vinden.

Tot slot het Vughtse Hart. Dat klopt niet in alle kamers. Zo zit Hans Anders tussen twee te huur staande winkels. Leuk is ánders … Aan de kant van de Vliertstraat zit zelfs een ruimte, die helemáál nog niet verhuurd is geweest. Naar huis wandelend kom ik tot de conclusie dat het er in Vught lang niet slecht voorstaat. Zeker niet vergeleken met plaatsen als Boxtel, Veghel en Oss. Dat geeft me best een vol-daan gevoel.

1 REACTIE

  1. Kortom, verontrustend veel leegstand. Stop met uitbreiden met vierkante meters winkelruimte, concentreert de overige winkels rond Moleneindplein (cenrtaal in Vught) en Marktveld (het oude centrum) en je bent al een heel eind.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in