Marc Smits
Soms denk je dat je iets helemaal zelf heb bedacht. Achteraf blijkt dat je ergens onbewust iets hebt opgevangen en meegenomen om dat te transformeren tot jouw unieke gedachtengoed. Een eurekamoment dat achteraf toch niet zo’n bijzondere vondst blijkt te zijn. Dat kan één keer gebeuren en is helemaal niet erg. Fouten maken is immers menselijk. Dat kan zelfs twee keer gebeuren en is helemaal niet erg. Gemaakte fouten herhalen is immers menselijk. Maar drie keer en dan nog wel na constatering op deze plek een jaar geleden is op zijn minst best vreemd. Wat is het geval? Oeteldonk blèft vrolijk knippe en plekke.
Advies? Stuur het beoogde Oeteldonkse thema eerst nog even door naar Vughtse carnavalskenners alvorens het nieuwe motto op het scheiden naar de Bossche mèrt te presenteren. Ik weet wel dat een geheime Oeteldonkse commissie zich hier over buigt en krampachtig niets naar buiten brengt in de vrees dat er ook maar iets uitlekt voor de begrafenis van Knillis een feit is. Carnaval is natuurlijk het feest van de scherts en imitatie maar het ‘unieke’ Oeteldonk kan toch wel ietsje creatiever zijn dan dit broddelwerk? Of minimaal even checken dat het thema niet in de omliggende carnavalsrijken de voorbije jaren de revue is gepasseerd? Want, ja echt waar, ook daar wordt carnaval gevierd al is het natuurlijk wel allemaal wat kleinschaliger.
Drie keer (2017, 2023 en 2024) een carnavalsmotto van Dommelbaorzedurp tot eigen gedachtengoed maken, is in ieder geval zeer opmerkelijk. Vooral na de constatering op deze plek 12 maart vorig jaar zou je verwachten dat de imitatiedrang is verdwenen. Niets van dat alles. Oeteldonk gaat gewoon door op de ingeslagen weg en borduurt voor op het jaarmotto van Dommelbaorzedurp 2021: Ge blèft mar plèkke. In 2024 luidt op Bossche gronden en en deszelfs omliggende watervrije moerassen en zandwoestijnen: Oeteldonk blèft plekke. Werkelijk waar.
Ter info alvast voor alle Oeteldonkers met het oog op het carnaval 2025: het thema in Dommelbaorzedurp 2024 luidt: Ge bent d’r veur in de wieg gelegd. Over ‘plekke’ gesproken. Veel Vughtenaren plekke(n) veelvuldig in Oeteldonk. Grondig wetenschappelijk onderzoek wijst dat jaarlijks uit. Ieder zo z’n eige plekske. Mijn wieg stond er deszelfs ooit.