Home Columns Klein leed

Klein leed

Roel van den Eijnde

In de politiek gaat het vaak om ‘hele grote en hele belangrijke dingen’. Vught vormt daarop geen uitzondering. De N65, Het Spoor, Duizenden Nieuwe Woningen, Herindeling, De Speeldoos. Afijn, vult u zelf maar aan.

Maar er bestaat ook zoiets als klein leed. Zaken die niet op de politieke agenda komen. De belabberde staat van de fietspaden rondom de IJzeren Man bijvoorbeeld. Ik heb de verschillende partijprogramma’s er nog eens op nageslagen. Niet één partij in Vught die deze heikele kwestie met hoofdletters in het programma heeft gezet. Niet één. Terwijl het toch óók een heel groot en belangrijk ding is. Althans, wel voor mij.

Wat is het geval? Ik weet niet of u wel eens rondje om de IJzeren Man fietst, maar wat daar ligt aan asfalt gaat zelfs voor Oostblokbegrippen een brug te ver. Vooral het deel dat we kennen als ‘De Boulevard’ is puur oorlogsgebied. Boomwortels en slecht onderhoud hebben het asfalt zo omhoog gestuwd dat fietsen er levensgevaarlijk is geworden. Het schijnt dat de organisatie van de Franse wielerklassieker Parijs – Roubaix  de mogelijkheden heeft onderzocht de koers een keer in Vught te laten starten en dat ze met gierende banden huiswaarts zijn gekeerd. ‘Êtes-vous fou!’, foeterden de officials. ‘Dáár laten we onze renners niet overheen fietsen’. Terwijl die jongens qua wegdek echt wel iets gewend zijn.

Wat moet er gebeuren? Allereerst moet de boulevard (politici, schrijven jullie mee?) opnieuw worden geasfalteerd. Zorg meteen voor een betere scheiding van wandelaars en fietsers, want nu wordt er regelmatig iemand van de sokken gereden. Maak het ook voor hardlopers en trimmers aantrekkelijker. In Eindhoven ligt ergens midden in een woonwijk een trimbaan op een fietspad. Vanaf de start is er om de 100 meter een streep getrokken met opbeurende teksten als ‘Zet hem op!’, en ‘Je bent er bijna!’. En bij de finish: ‘Je hebt het gehaald!’ Briljant. En het kost bijna niets.

Zet verder nieuwe bankjes neer met betere prullenbakken. Zorg dat de bankjes ook op plekken staan waar mensen uitzicht hebben en niet, zoals nu, tegen een half bos aan zitten te gluren. Maak een aantrekkelijk ‘Wandelrondje IJzeren Man’ met bordjes, informatiepanelen en markeringen. En als je dan toch bezig bent, trek die fijne energie door naar de andere fiets- en wandelpaden rondom de IJzeren Man. Maak het mooi, kleedt het aan, poets het op, stof het af, gooi er wat euro’s tegenaan. Laat potverdorie zien dat we de enige echte Parel van Brabant zijn!

Ik ben benieuwd welke Vughtse politieke partij dit oppikt. En anders begin ik er zelf een. Ik beloof u een aantrekkelijke, uitdagende en bovenal veilige boulevard.

11 REACTIES

 1. Ik heb hier toch moeite mee.
  Natuurlijk onderhoudt de fietspaden, maar cultiveer het niet teveel. Het mag geen park worden. Laat het bos bos blijven. Vughtenaren hebben echt geen bordjes nodig om rond de IJzeren Man te komen. Laten we over de boomwortels stappen, aan het water zitten, genieten van onze plas met mooie historie. En de watervogels hebben het al zo moeilijk met dat gerecreer op het water. ‘Vraag het eens een Vughtenaar’ en ik denk niet dat de meerderheid blij is met dat torenklimgedoe bijvoorbeeld. Dat trekt alleen maar blik waar bomen voor gekapt moeten worden voor parkeerplaatsen.
  Laat het rondje IJzeren Man met rust en onderhoudt de aanwezige fietspaden zodat ze veilig blijven. En onze parel is een parel van Vught, niet van Brabant, niet van het toerisme.

  Groeten van Petra
  Uw dorpsdichter

 2. [* De Shield plugin heeft dit bericht als “Pending Moderation” gemarkeerd. Reden: Gefaalde Bot Test (verlopen) *]
  Oisterwijk is toch de Parel van Brabant

 3. Ha Roel
  Dank voor je snelle reactie. Ik weet niet precies welke column je bedoelt, maar ik heb wel de bijdrage gelezen over vragen aan het college over plannen met de IJzeren Man. Goed dat er openheid is over wat er speelt. Ik lees bij jou toch echt iets over geasfalteerde fietspaden en trimbanen. Dan gaat er een alarmbelletje bij mij af. Het wandelpad rond de IJzeren man is gedeeltelijk geasfalteerd en gedeeltelijk een bospad. Dat mensen van de sokken worden gereden, dat kan natuurlijk niet. Maar als je de fietspaden asfalteert dan moedig je snelfietsverkeer aan en dat moeten we zeker niet willen. En de sportieve Vughtenaar trimt ook graag om boomwortels heen.
  Verder ben ik van plan dit verhaal te blijven volgen en liggen mijn zorgen vooral bij de plannen van de ondernemer die de IJzeren Man exploiteert.
  Laten we er met elkaar ervoor waken dat het bos rond de IJzeren Man geen park wordt (en ook geen PRETpark). En als er mooie bank komt in het bos aan het water dan draag ik daar graag te zijner een ‘Mijmeren bij de Man’ gedicht voor!
  Groetjes Petra

 4. Dag Petra,

  Ik was iets te snel met mijn vorige reactie, vandaar dat ik hem even opnieuw doe. Wij zijn het grotendeels met elkaar eens. Als je er mijn eerdere column van 4 juli op naleest, dan weet je dat mijn hart voor de IJzeren Man op de juiste plek zit. De column van vandaag gaat echter niet over het ‘pretpark’ wat het strandbad dreigt te worden, maar om de prachtige natuur er omheen. Die natuur moet absoluut zo blijven. Maar dat wil niet zeggen dat de recreatievoorzieningen niet bijgehouden moeten worden. Ik fiets, racefiets, wandel, hardloop, mountainbike én zwem in en om de IJzeren Man dus ik weet als geen ander hoe de paden en voorzieningen er daar bij liggen. Ik wil dat allemaal op een veilige en verantwoorde wijze blijven doen en ik gun dat ook heel veel andere mensen.
  Op dit moment zijn die basisvoorzieningen niet op peil. Het asfalt is echt heel slecht (twee keer een valpartij gezien, dan zit de schrik er goed in) en de bankjes zien eruit of ze in een buitenwijk van Moskou staan. Dat hoeft toch helemaal niet?
  Ik ben het overigens niet met je eens als je zegt dat de IJzeren Man alleen van Vught is. Daarvoor is ons land simpelweg te klein. Dan moeten wij als Vughtenaren voortaan ook maar niet meer in de Drunense Duinen gaan wandelen. Of in het Sterrenbos, waar ik met veel plezier de ‘blauwe paaltjes’ volg. Totaal ook geen moeite mee dat ze er staan.
  De IJzeren Man is voor iedereen die houdt van water, natuur en recreatie. Voor fietsers, wandelaars, zwemmers en trimmers. Meer mensen stimuleren om hard te lopen rond de IJzeren Man: ik ben ervoor. Dat je het dan voor een ‘nieuwe doelgroep’ aantrekkelijker maakt door er met wat verfstrepen een soort trimbaan van te maken, zou ik alleen maar geweldig vinden. Ik denk dat het scheelt dat ik bij alle doelgroepen ‘hoor’ en het dus ook voor alle doelgroepen aantrekkelijk wil maken. Daar horen voorzieningen bij op niveau, uiteraard altijd in harmonie met de natuur. Een gedicht zou daar perfect bij horen!

 5. Ha
  Ik heb je column intussen gelezen en we zitten inderdaad grotendeels op hetzelfde spoor gelukkig. En eens dat aanpassingen en onderhoud nodig zijn.
  De IJzeren Man is vooral van zichzelf en wij mogen ervoor zorgen, zodat iedereen er van kan genieten.
  Liefst niet met teveel gedoe en vervuilend blik dat dan weer wel. Tot zover en gedichten volgen!
  Groetjes Petra

 6. Hoi Roel,
  Interessant idee. En niet geheel toevallig wordt er al aan gewerkt. Niet aan het opnieuw asfalteren, maar wel aan het uitdagen tot bewegen rondom de IJzeren Man. Dat is onderdeel van het project bewegen in de openbare ruimte samen met Move. Daarin staat ook meer natuurlijke elementen rondom de Ijzeren Man. Je wordt dus (deels) op je wenken bediend.
  Overigens wordt er momenteel ook een onderzoek gedaan naar de hoeveelheid en locaties van prullenbakken. Daarbij wordt ook naar de IJzeren Man gekeken.

  • O, Toine, zoek dan ook meteen een plekje voor een sanitaire voorziening … maatje groter met een paar beugels waar iedereen gebruik van kan maken … ben je gelijk van al die wildplassers en ronddrijvende drollen verlost !

 7. Wat er nu gebeurt bij de IJzeren Man vind ik heel mooi. Hij wordt voor iedereen steeds beter bereikbaar en aantrekkelijker. Ik heb er vertrouwen in dat de gemeente ervoor zorgt dat het steeds mooier wordt. De drukte concentreert zich op enkele plekken en de rest wordt steeds groener.

 8. [* De Shield plugin heeft dit bericht als “Pending Moderation” gemarkeerd. Reden: Gefaalde Bot Test (verlopen) *]
  Goed idee Roel!

  Opknappen die paden. Bankjes en plekken met uitzicht. Een rondje IJzeren Man zonder struikelen en valpartijen. Zonder zigzaggen en ontoegankelijkheid. Voor fietsers, wandelaars, trimmers. Voor mensen in een rolstoel. Niet te doen dat befaamde Vughtse rondje in een rolstoel.

  Toine, ook voor rolstoelers is Parijs-Roubaix eenvoudiger dan het rondje IJM. Dus komaan politiek, verwijder die wortels, gaten, drempels. Maak ook bij het rondje IJzeren Man werk van het VN-verdrag voor mensen met een handicap. En als Petra daar dan een mooi gedicht bij maakt, zou dat pas echt de kers op de taart zijn.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in