Home Columns Kerken in de kou

Kerken in de kou

Theo Vorstenbosch

De advent, de voorbereiding voor het Kerstfeest, begon in de Katholieke kerken van Vught, Helvoirt en Cromvoirt dus in de kerken van de parochie Edith Stein met een kil bericht. Het kerkbestuur kondigde in alle kerken vanaf de preekstoel aan dat de thermostaat in alle kerken op 10 graden zou komen staan. Niet alleen door de week, maar ook bij alle vieringen in het weekend. Alleen tijdens diensten bij hoogtijdagen zullen de kerken weer verwarmd worden tot 18 graden. Een drastische, maar noodzakelijke maatregel van het kerkbestuur omdat de kosten voor het verwarmen van de kerken de pan uitrijzen. In 2021 kostte het verwarmen van de kerken nog € 47.000, in 2022 kost het € 170.000 en men is bang dat het in 2023 nog meer gaat kosten als er geen maatregelen genomen gaan worden. Met deze maatregelen hoopt men de kosten met 50% te verlagen. Dat zal natuurlijk dan ook nog afhankelijk zijn van wat voor een soort winter we krijgen.

De kerkgangers hebben begrip voor deze maatregelen, maar velen zien op tegen het kerkbezoek als het straks echt koud gaat worden. Iedereen krijgt natuurlijk het advies mee zich goed warm te kleden en eventueel wat extra dekentjes mee te brengen. Het kerkbestuur wil snel zonnepalen gaan leggen en experimenteert met infrarood verwarming. Het zal altijd een hele klus blijven om deze grote, hoge en niet geïsoleerde gebouwen te verwarmen.

Het kerkbezoek loopt landelijk al een tijd terug en ik denk dat er nu nog meer mensen thuisblijven en er nog minder mensen naar de kerk gaan.  Vooral ook omdat het grootste deel van de kerkbezoekers toch wat ouder is en niet meer goed tegen de kou kan. Het kerkbestuur kan er ook niet op rekenen, dat door de collectes de kosten van het verwarmen gecompenseerd worden. Als ik naar het aantal mensen tijdens de kerkdiensten in de St.-Lambertuskerk in Cromvoirt kijk, dan tel ik tijdens een dienst gemiddeld zo’n 10 mensen in de kerk en zo’n 10 mensen bij het koor. Dat worden er met deze maatregel geheid minder.

Intussen zoeken de kerkgangers en vrijwilligers van de kerk naar oplossingen. Zo wil men onderzoeken of de kerkdiensten op andere locaties die kleiner zijn en minder energie kosten om te verwarmen, gehouden kunnen en mogen worden. Daarmee zouden de wat meer kwetsbare mensen toch de erediensten bij kunnen blijven wonen.

Al met al zwaar weer voor de geloofsgemeenschap en de kerken. De kerken hebben het al moeilijk, omdat de grote gebouwen ontzettend veel kosten aan onderhoud en verwarming en de geloofsgemeenschap dat al lang niet meer kan opbrengen. Dat heeft ertoe geleid dat er veel parochies zijn die kerken van de hand doen. Zo was er dit jaar nog het bericht, dat in de Maria parochie in ’s-Hertogenbosch er 6 van de 8 kerken gingen sluiten. Hierbij speelt ook nog het priestertekort een rol.

Voor de kerken van de Edith Stein parochie is dat niet aan de orde, maar de energiecrisis kan processen wel eens versnellen en de toekomst van de parochiekerken in gevaar brengen. Ik houd mijn hart vast.

Een kaarsje bij Maria opsteken zal in deze tijd dan ook helemaal geen kwaad kunnen, al krijg je de kerk er niet warm mee.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in