Home Columns IK WEL

IK WEL

Maria Jenniskens

Mijn relatie met mijn radio en tv is op zijn zachtst gezegd een tikje eigenaardig. Ik praat tegen deze apparaten. Of liever, ik roep naar ze. Ik ben namelijk een beetje een taalgekkie. Zo iemand die zich makkelijk ergert aan het taalgebruik van anderen. Zo zijn tegenwoordig woorden als ‘media’ en ‘data’ enkelvoud. Dan krijg je: de media is er vol van. Of: de data klopt niet. ‘Zijn’ roep ik dan naar de radio. En ‘kloppen niet’. Zoiets roepen heeft totaal geen zin. Dat weet ik ook wel. Toch doe ik het. Ik verwacht trouwens dat woorden als data en media op korte termijn als enkelvoud in de dikke Van Dale zullen worden opgenomen. Want zo gaat dat met woordgebruik dat gemeengoed is geworden. Ik leg me daar morrend bij neer. Verzet heeft geen zin. Zoals het leven geen zin heeft. Ik heb het moeilijker met het veelgehoorde ‘een beslissing maken’. Je maakt geen beslissing, je neemt er een. Bijna lachwekkend vind ik het wanneer iemand zegt ‘ik besef me’. Fout, hartstikke fout!

Afgelopen week steeg mijn bloeddruk tot gevaarlijke hoogte. Hartinfarcthoogte. Dit kwam er uit mijn radio: ‘Ik besef me dat museums moeilijke beslissingen moeten maken nu de data niet klopt’. De mevrouw die dat zei, blijft beter ver weg van deelname aan het Groot Dictee der Nederlandse taal. Vier fouten in één zin!

Ik maak met mijn neiging ieders taalgebruik te corrigeren geen vrienden. Integendeel, de meeste mensen ergeren zich dood aan mijn verbeterdrift. Ik jaag er geregeld zelfs mijn geliefden mee op de kast. Zegt mijn dochter stralend over haar nieuwe schoenen: ‘Ik pas ze’. Zeg ik: Ze passen je’. Gekweld gezucht en een vernietigende blik zijn mijn deel. Zegt mijn zoon: ‘Dat is een handig device’. Zeg ik: ‘Spreek je moedertaal met me’. Ik erger me namelijk ook aan al die anglicismen.

Ik moet hiermee ophouden. Het heeft geen effect en de radio en de tv horen mij niet eens. Bovendien is mijn eigen taalgebruik vast ook niet foutloos. Waarschijnlijk ook in deze column niet.

Het heeft dus allemaal geen zin. Zoals het hele leven geen zin heeft. Maar ja…. ik wel!

Marie

1 REACTIE

  1. Ik hoorde op het voetbalveld een van de pupillen verzuchten “ik heb mijn kicksen niet bij”. En na de verloren wedstrijd concludeerde hij “ zij waren beter als ons”.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in