Home Columns Ik rook worst

Ik rook worst

Theo Vorstenbosch

Dat deden ze voor de zeventiger jaren volop in Oss. Het maakte Oss groot dat wil zeggen het was een hoofdbestanddeel van de businesscase van Unox dat samen met de margarine Unilever groot maakte. Die organisatie is nu bijna het grootste bedrijf van Nederland, dat tal van producten op de markt zet. In eerste instantie werd de worst echt boven het vuur gerookt. Dit was een tijdrovend proces en onder het motto “tijd is geld” werd er een ander procedé ontwikkeld. Men kookte de worst en voegde daar een rookaroma aan toe. Dat aroma wordt gemaakt door rook op te vangen in een vloeistof, dit goedje te zuiveren en vervolgens daar de gekookte worst mee te verrijken. Zo komen er per jaar alleen al bij UNOX en Hema zo’n 16 miljoen “rookworsten” op de markt.

Maar na 1 juli 2024 krijgt “ik rook worst” en heel andere betekenis, want dan komt er een verbod op het gebruikte rookaroma en dus ook op de “rookworst” in zijn huidige vorm en gaan we geen “rookworst” meer ruiken als we langs de HEMA lopen. Dat heeft de Europese Commissie besloten op advies van de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid. Die commissie is namelijk tot de conclusie gekomen dat er schadelijke stoffen in het aroma blijven zitten die invloed kunnen hebben op onze gezondheid.

Het is natuurlijk heel fijn dat zo’n Europese autoriteit zo zuinig is op onze gezondheid. Komen er nu ook besluiten met betrekking tot al de die gevaarlijke E-nummers, of suiker of zout? Het gevoel van willekeur bekruipt me en zo’n besluit lijkt me pietluttig ten opzichte van andere besluiten die bijna controversieel zijn met het oordeel van de commissie. Nog niet zo lang geleden besloot een Europese commissie bijvoorbeeld dat glyfosaat voorlopig nog gewoon gebruikt kan worden in de landbouw. Wat voor gevolgen heeft dat voor onze gezondheid? En heeft de commissie zich ook al eens gebogen over roken en de invloed van tabak? Dat is pas echt gevaarlijk voor onze gezondheid. Of over industrieën die de hele omgeving vervuilen met PFAS? Of het plaatsen van enorme windmolens die onze gezondheid in de waagschaal stellen? Om nog maar te zwijgen over de genomen Europese besluiten die ervoor zorgen dat er heel veel mensen letterlijk tussen wal en schip terecht komen en verdrinken op weg naar Europa of de oversteek over Het Kanaal.

Natuurlijk allemaal zaken die je in een ander perspectief moet bekijken en niet te vergelijken zijn in verband met allerlei achterliggende en onderliggende belangen en dus lobby’s. Maar toch.

Toch denk ik dat Europa zich beter bezig kan houden met belangrijkere zaken en daar besluiten over moet nemen in het belang van Europa en zijn inwoners.

Zeker omdat ik denk dat het wel los zal lopen met de rookworst en Unox, HEMA en Oss. Er wordt heel veel geld gestoken in Brainport en geloof mij maar, daar zijn ze daar best in staat om iets te ontwikkelen voor de buurtregio Oss: een veganistische, vegetarische zeer gezonde ruikworst die niet onderdoet voor de huidige rookworst van de HEMA.

Smakelijk.