Home Columns Het laatste nieuws

Het laatste nieuws

Marc Smits

Is het einde der tijden in zicht? Zonder dat de media het zich hoogstwaarschijnlijk zelf ook maar enigszins realiseren, brengt men dit grootse, overkoepelende, definitieve, allesvernietigende gegeven via een overduidelijke k(n)op al zo’n beetje sinds mensenheugenis dagelijks naar ons.

Op een van de best bezochte nieuwssites van Nederland staat steevast prominent op de homepage: “Het laatste nieuws het eerst op nu.nl”. Iets dichterbij huis levert zoeken op bd.nl naar ‘laatste nieuws’ ruim tienduizend ‘laatste’ nieuwsfeiten op. De Volkskrant doet het af met slechts ruim duizend berichten. Kranten roepen hun lezers zelfs op om het einde der tijden en daarmee hun eigen ondergang in te luiden: “Wij zijn altijd op zoek naar het laatste nieuws”. Ook de NOS – toch niet de minste in het rijtje – promoot in het menu op de website net als de Krant van ‘wakker’ Nederland: ‘Laatste nieuws’. En dat terwijl je in de jachtige mediawereld – waar iedereen haantje-de-voorste wil zijn – zou verwachten dat men vooral het eerste nieuws wil brengen.

“Wat is nu eigenlijk het probleem?”, zal de gemiddelde lezer zich na het tot zich nemen van dit alles afvragen. Hoezo ‘Het einde der tijden in zicht’? Het ‘laatste nieuws’ betekent eenvoudigweg letterlijk dat er daarna nooit meer nieuws zal zijn. Na het laatste nieuws komt er niets meer. De nieuwsstromen zijn opgedroogd. Kranten en nieuwssites halen hiermee hun eigen bestaansrecht onderuit: het brengen van nieuws. Wat ze waarschijnlijk bedoelen, is zoiets als ‘Het meest recente nieuws’ of in wat populairder jargon: ‘Heet van de naald’ dan wel ‘Vers van de pers’. Of eigenlijk gewoon dus ‘Nieuws’.

Nieuws valt te definiëren als ‘datgene dat afwijkend van het reguliere is’. Dat rechtvaardigt allereerst de vraag: “Wat is regulier en wie bepaalt dat?” Aangezien de schrijver van dit stukje daar in dit geval over gaat en constateert dat bovenstaande ‘Landelijke laatste nieuwsanalyse’ regulier is, moet nog wel – gegeven de doelgroep – de vertaalslag naar het regionale en lokale aspect worden gemaakt. De link naar Vught, Cromvoirt en Helvoirt. Nieuws is immers in dat perspectief interessant voor mensen gegeven de journalistieke formule: hoe dichterbij huis iets gebeurt des te meer impact het op mensen heeft en des te meer de interesse wordt gewekt.

Het laatste Vughtse, Cromvoirtse en Helvoirtse nieuws? NOVO3 kopt er niet mee. Afwijkend van het landelijk reguliere dus zoals hierboven beschreven. Kortom: nieuwswaardig. Al levert wat zoekwerk ook hier enkele laatste nieuwszaken op. Niet prominent storend maar veilig opgeborgen in de diepere kelders.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in