Home Columns Glasbakfiets

Glasbakfiets

Ton de Kort

‘Kwam een vrouw bij de slijterij’. Dat is de alleszeggende titel van de pas verschenen autobiografie van Bonnie St. Claire. U weet wel, die eeuwig blonde jongedame van 71, bekend van hits als Pierrot en Bonnie kom je buiten spelen én van haar vrolijke dronk. Er zong laatst een gerucht rond in Vught: dat de zangeres hier een huis op het oog had. Mijn eerste gedachte was: dan heeft ze haar statiegeld goed opgespaard. Mijn tweede gedachte was: dan weet ik de titel van haar volgende boek al: ‘Stond een rij bij de glasbak’.

Want, en ik weet niet of iedere Vughtenaar het al heeft meegekregen: we stoppen hier in de gemeente per 1 augustus met het huis-aan-huis inzamelen van glas. Dat blijkt sowieso een uitstervende activiteit te zijn. Sterker: Vught was nog één van de welgeteld 14 gemeenten, waar het glas nog periodiek werd opgehaald. De argumenten om ermee te stoppen spreken dan ook voor zich, zo leert een blik (blik mag overigens niét bij het glas!) op Facebook bij de verantwoordelijk wethouder. Huis-aan-huis inzamelen van glas is arbo-technisch niet meer verantwoord. Stoppen met inzamelen is beter voor het milieu: er komen dan immers minder vrachtwagens door de straten), de afvalstoffenheffing kan omlaag (dit jaar overigens nog niet) én … het is beter voor de recycling om het glas op kleur te scheiden … bij de glasbak.

Nog maar even voor de duidelijkheid: met ‘glasbak’ bedoel ik dan dus niét die kratjes, die we de afgelopen jaren stelselmatig aan de straat hebben gezet. U weet wel: die bakken waarbij de hele buurt kon zien wie er een feestje had gehad en wat daar allemaal aan alcoholische versnaperingen was genuttigd. Ik heb meerdere malen ‘vreemde’ wijnflessen en andere sterke drank in mijn kratje aangetroffen, die er in elk geval nog niet inzaten toen ik dat aan de straat ging zetten. Een soort ‘verdeel-en-heers’ strategie van de stevige drinkers in de buurt, vermoed ik zo. Nee: het gaat dan om de al bestaande glasbakken in de gemeente, die zowel in Vught, Cromvoirt als Helvoirt staan. Dat zijn er op dit moment één in Helvoirt, één in Cromvoirt en tien in Vught, onder andere aan het Moleneindplein, de Kempenlandstraat, de Stationsstraat, de Dokter Hillenlaan en bij de Milieustraat. Dat tiental wordt uitgebreid tot een dozijn, met nieuwe glasbakken aan de Kettingweg en de Willem de Rijkelaan.

Doorgaans staan die glasbakken niet heel dicht bij woningen. Je zult maar tegenover een glasbak wonen en de hele dag door dat gerinkel horen. En dan ook nog van die kinderen aan de deur, die staan te zingen ‘Tonnie kom je buiten spelen?’ Daar pas ik voor. We hebben ons in Huize De Kort ook al voorgenomen dat we vanaf 1 augustus het glas bij toerbeurt naar een telkens weer wisselende glasbak gaan brengen. De ene keer naar de Kettingweg, dan naar het Moleneindplein en dan weer naar de Stationsstraat. Vooral om te voorkomen dat we er een reputatie aan overhouden. Stel je voor dat mensen me straks op straat ‘Ton de Port’ gaan noemen … Gelukkig drinkt onze oudste zoon (18) tegenwoordig ook, met mate. En die heeft zo’n kratje voorop zijn fiets. Dat lijkt me ideaal voor dit soort expedities. Op pad met de glasbakfiets … Proost!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in