Home Columns Feesten

Feesten

Deze tijd staat bol van de feesten. Ieder dorp en stad in onze omgeving viert de bevrijdingsfeesten. Alles wordt uit de kast gehaald om te vieren dat we vrij zijn dankzij de inzet van heel veel ontzettend moedige soldaten aan wie we heel veel dank verschuldigd zijn. Wij zijn nu vrij en kunnen feesten.

In de dorpen om ons heen werd van alles georganiseerd om dit heuglijke feit te vieren. In Vught werd de tentoonstelling in DePetrus druk bezocht en het feest op de markt met herdenkingenspeeches, gratis bevrijdingsmaal voor duizend Vughtenaren, lichtjes optocht en muziek maakten een zeer geslaagd herdenkingsfeest. Dit ook omdat er zoveel vrijwilligers waren die in harmonie alles geregeld kregen en waarvoor heel veel waardering was.

In Cromvoirt was het ook feest en ook daar pakte men flink uit. Een geweldige feesttent werd gevuld met een prachtig optreden van de kinderen van Cromvoirt met hun bevrijdingslied en een slagwerkoptreden. Daarna volgde een hele mooie show met prachtige muziek uitgevoerd door lokale talenten en de band Pater Moeskroen met begeleiding van de Cromvoirtse Fanfare inclusief hun slagwerkgroep. Op zondag volgde er nog een heel sfeervol oktoberfeest waar vooral de jongeren van de dorpsgemeenschap in lederhosen er dirndljurkjes een geslaagd festijn van maakten. Ook voor dit evenement zijn er vele vrijwilligers in touw geweest om alles voor te bereiden, in goed banen te leiden en weer op te ruimen. Ook hier ging dat met veel inzet, plezier en in harmonie.

Duidelijk voor mij is dat feesten vele functies heeft en zeker als je dat met het hele dorp doet en de jeugd daarbij betrokken is of wordt. Het maakt het beste in mensen los. Vele vrijwilligers zetten hun beste beentje voor. Men zoekt samenwerking en komt tot de ontdekking dat die samenwerking loont. Velen scheppen vreugde uit het elkaar helpen en samen iets tot stand brengen dat anderen goed doet. Het versterkt de saamhorigheid en je ontmoet weer andere mensen met vaak dezelfde drive. Voor zowel de organisaties en de feestvierders geeft een geslaagd feest heel veel plezier en voldoening.

Mijn devies is dan ook…… blijf zo feesten en zorg ervoor dat ook mensen die mee willen feesten en dat om welke reden niet kunnen bij die dorpsfeesten mee kunnen doen en de zonnige zijde van het leven kunnen ervaren. Gelukkig gebeurt dat al en dat maakt het (dorps) feest pas echt geslaagd.

Theo Vorstenbosch

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in