Home Columns Eigenheid

Eigenheid

Peter Corvers

‘Helvoirt is ons dorp. Mooi, leefbaar, actief, kritisch, energiek, gevarieerd. Met veel activiteiten en meningen. Als we straks bij Vught horen willen we die eigenheid van Helvoirt nog sterker maken.’

Deze openingszinnen zijn niet van deze columnist. Nee, de tekst is te lezen op de website van Plein Helvoirt, een platform dat is opgericht nadat bekend werd dat Helvoirt bij Vught komt. Het platform wil ‘wat er leeft in het dorp etaleren en nieuwe initiatieven stimuleren’, staat op de website. ‘En om straks gehoord en gezien te worden in Vught.’

Het platform meent het serieus: ‘Hoe zorgen we dat iets behouden blijft? Hoe zorgen we dat iets beter wordt? Dat worden de bouwstenen voor een toekomstgericht dorp Helvoirt.’ Volgens het platform wordt Helvoirt ‘op die manier een actief, zelfbewust en eigenwijs stukje van de gemeente Vught, maar vooral een mooi dorp’.

Aanleiding voor oprichting van het platform is de samenvoeging van Helvoirt bij Vught. Je kunt je afvragen waarom de eigenheid van Helvoirt sterker moet worden? Is die niet sterk genoeg dan? Waarom heeft Plein Helvoirt de behoefte om wat er leeft in het dorp te etaleren? En aan wie? Aan de inwoners of het gemeentebestuur van Vught? Met welk doel? Om gezien en gehoord te worden? Waarom zou Helvoirt niet gezien en gehoord worden als het dorp eenmaal bij Vught zit?  

Het is bij gemeentelijke herindeling een vaak gehoord verhaal: een dorp dat samengaat met een grotere gemeente is bang voor haar identiteit. En ook hier dringt zich die vraag op: waarom angst om de eigenheid van jouw dorp te verliezen? En waar is men nu precies bang voor?

Geen inwoner die er zich druk om maakt als hun dorp samengaat. Die vraagt zich hooguit af of hij straks meer ozb of afvalstoffenheffing gaat betalen? Geen vereniging die er zich druk om maakt. Die vraagt zich alleen af of de subsidie niet vermindert of verdwijnt. Maar vrees dat de identiteit van het dorp teloor gaat? Waar heb je het over!

Onzin dus! Helvoirt gaat niet veranderen na 1 januari 2021. Tenminste niet door de samenvoeging met Vught. Het dorp gaat er waarschijnlijk zelfs op vooruit. Zou er in Cromvoirt een nieuwe brandweerkazerne of nieuwe basisschool zijn gekomen als het dorp nog zelfstandig was geweest? Of zou de vernieuwing van dorpshuis Battle Axe, nu vrijwel geheel betaald door de gemeente, wel worden aangepakt? Toch identieke voorzieningen voor Cromvoirt!

Aan Haarense kant zie je het omgekeerde: voor nieuwbouw van twee middeleeuwse dorpshuizen in Haaren en Biezenmortel heeft de gemeente Haaren nog drie miljoen euro beschikbaar. Maar voor anderhalf miljoen bouw je nog geen half dorpshuis. Oisterwijk en Tilburg, waar de twee dorpen onder gaan vallen, kunnen straks de portemonnee trekken.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in