Home Columns Een standbeeld voor Piet Schuurmans

Een standbeeld voor Piet Schuurmans

Roel van den Eijnde

Het is een goed bewaard geheim, maar niet Frits Philips, Willy van der Kuylen of de Twee Pinten waren in de tweede helft van de 20e eeuw de invloedrijkste mensen van Noord-Brabant. Nee, dat was toch echt Petrus Johannes Schuurmans, beter bekend als Piet Schuurmans en eenmaal in functie: Verkeerspiet.

Voor wie is opgegroeid met het idee dat influencers iets zinvols doen voor deze wereld: Piet kon met één handbeweging het autoverkeer op de A2, toen al één van de belangrijkste verkeersaders van Nederland, tot stilstand brengen. In zijn karakteristieke, sterk naar achter hangende houding (Piet danste al de lambada ver voordat Kaoma er in 1989 een wereldhit mee scoorde)  en zijn handen als kolenschoppen op de rug gevouwen, dwong Piet een natuurlijk gezag af. Het is jammer dat onze Vughtse Verkeerspiet nooit voor Wedden Dat is uitgenodigd, want hij wist op de honderdste seconde exact wanneer stoplichten op groen sprongen. En op rood. En wee je gebeente als je te vroeg vertrok of te laat afremde. Dan kwam die reusachtige vinger (noem het gerust een wapenstok) van Piet achter zijn rug vandaan, gevolgd door een diep gebrom uit de keel. Wat hij precies zei, bleef voor iedereen onduidelijk, maar in ieder geval was je gewaarschuwd. Pas als Piet het magische teken gaf, de hand vanachter zijn rug ging haast onzichtbaar omhoog, mocht je vertrekken. En geen seconde eerder. Piet zag alles.

Wat weten we eigenlijk nog meer van Piet Schuurmans, behalve dat hij bij guur weer het verkeer stond te regelen in een reusachtige leren jas en met mooi weer in een keurige witte blouse met stropdas en spencer? En dat hij de roeiboten in maat 57 aan zijn voeten had en een oranje bromfietshelm droeg die aan het markante hoofd leek vastgegroeid? In ieder geval was Piet een rasechte Vughtenaar, hij werd er geboren en hij blies er ook zijn laatste adem uit. Heel veel is er verder niet bekend. Geen foto’s, althans niet op het internet. Wel circuleert er een machtig filmpje (een dag uit het leven van Verkeerspiet!) waarin de A2 nog oogt als een gezellige doorgangsweg. Piet vertrekt in het filmpje, nadat hij een dubbele snee brood met suiker naar binnen heeft geschoven, op zijn brommer (let op de ongeëvenaarde lighouding!) van zijn ouderlijk huis aan de Esscheweg op weg naar zijn vaste post op de hoek van de Glorieuxlaan en Boxtelseweg. In het filmpje rijdt er ook nog een Porsche van de verkeerspolitie langs waarbij de agenten plechtig langs de helm salueren. Minzaam komt de hand van Piet omhoog, of niet de agenten het voor het zeggen hadden op de A2 bij Vught, maar Piet Schuurmans. En zo was het misschien ook.

Was Piet onkreukbaar? Nee. Hij kon dan weliswaar met een zwaai van zijn reusachtige vinger het ganse verkeer tussen Amsterdam en het Zuid-Franse Nice stilzetten, als het onverhoopt toch ergens misging bij Vught, was Piet in geen velden of wegen te bekennen. In dat geval reden automobilisten over vluchtheuvels en negeerden massaal de stoplichten en eindigde een genoeglijke middag in totale chaos. Piet ging een eindje kuieren en deed net of zijn neus bloedde en de bereden politie moest er aan te pas komen om met traangas en gummiknuppels de orde te herstellen (dat laatste is niet waar, maar het beeld is mooi).

Gelukkig voor Piet heeft hij de ombouw van de A2 niet meer mee hoeven te maken. Hij overleed op 11 november 1994 op 67-jarige leeftijd op Zorgpark Voorburg waar hij ook woonde. Twee jaar later ging de A2 bij Vught deels de grond in en verdwenen de stoplichten voorgoed. Het enige dat rest als herinnering aan deze grootse Vughtenaar is een verveloos bankje met een vervaagd plaquette dat ook nog eens op de verkeerde plek staat. Een schande! Het wordt de hoogste tijd voor een kloek standbeeld dat recht doet aan deze markante Vughtenaar. In ons rijke dorp moet toch ergens een potje zijn voor een man die Vught bijna veertig jaar lang kleur op de wangen gaf. Of zoals een andere markante Vughtenaar onlangs opmerkte: we missen hem.

Piet in actie zien?

6 REACTIES

  1. Ik ben daar wel eens ingedoken Rolf. Alleen was Piet bewoner van Zorgpark Voorburg en krijg ik om privacyredenen geen toegang tot een dossier. Ook wilden ze mij daar verder niets vertellen. Wat ik moet respecteren. Zover ik weet is er ook geen familie van Piet in leven die mij verder zou kunnen helpen. Maar mocht dat wel zo zijn, dan kunnen ze zich melden en zorg ik dat er een deel 2 komt.

  2. Mijn schoonvader , toen werkzaam bij de politie, heeft het volgende met hem meegemaakt: Piet komt op het politiebureau. Hij wil aan de agenten meedelen welke automobilisten door rood reden. Oh, zegt de dienstdoende agent, kun je me dan ook hun autonummer doorgeven? Waarop Piet zegt: Nou, dat is moeilijk. Ze reden snel. Maar in ieder geval hadden ze allemaal de letter NL!

  3. Mooi verhaal! En leuk dat je het deelt. Overigens nooit iets van de gemeente gehoord op mijn suggestie om een standbeeld op te richten.

  4. Misschien zijn er aanknopingspunten via de buurt bewoners. En via de oudere medewerkers van de Paulus Antoniuskerk want daar was hij ook werkzaam.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in