Home Columns Een Goede Week

Een Goede Week

Ton Wagenaars

Op paaszaterdag om 12.00 uur werden de klokken geluid ten teken dat de vastentijd voorbij was. Eerder hadden wij als godsdienstig opgevoede jeugd veertig dagen gevast. Dat hield in dat er niet gesnoept mocht worden en dat gekregen of verdiende zoetigheden zoals koek, zuurtjes en drop werden bewaard in het zogenaamde vastentrommeltje. Het waren knullige tijden, maar wel heerlijk onbekommerd.

Ik heb de afgelopen weken eens geïnformeerd bij de doorsnee Vughtenaar naar de betekenis van Pasen. Dan wordt de ontkerkelijking wel heel duidelijk. Meest gehoorde antwoorden: “Pasen is twee vrije dagen.”Pasen is iets met eieren”. “Dan komt de paashaas”. “Eieren zoeken in de tuin”. “Toen is Jezus geboren.” “Met Pasen begint de lente”. “Dan krijgen we nieuwe kleren” en “Dan gaan we naar Paaspop in Schijndel”.

Mattheus Passion en the Passion

Heel af en toe komt men in de buurt. “Dan luisteren ze bij ons naar de Mattheus Passion. Een heel lang liedje van Bach. Kan ook Mozart zijn.” En ook dit antwoord mocht ik noteren: “Dan is de Passion op televisie en dan krijgen een heleboel mensen weer hoop want dan komen er allemaal bekende Nederlanders in beeld die een toneelstuk spelen.”

Neen, ik ben geen missionaris, misdienaar of geregeld kerkbezoeker maar ik krijg het toch knap benauwd bij zoveel onbenul of heet dat onwetendheid? Je hoeft voor mij geen verstokt fan te zijn van de Heilige Vader of de Tien Geboden te kennen, maar een klein beetje algemene ontwikkeling over een van de wereldgodsdiensten mag toch verondersteld worden. Wat te doen bij het beschouwen van wereldberoemde schilderijen met heel vaak Bijbelse taferelen, wat te doen met al die spreekwoorden en gezegdes waarin verwezen wordt naar Bijbelse figuren of gebeurtenissen? Hemeltje lief ( …) wat moet je dan veel ontberen.

Job en Jonas

Is dat bij mij thuis anders? Bij mijn eigen kinderen wel, die hebben we het een en ander verhaald en die weten nog van Mozes in zijn mandje, Daniel in de leeuwenkuil, Job op de vuilnisbelt of Jonas in de walvis. Bij mijn kleinkinderen niet. Ik durf niet te vragen naar wat God of Jezus wel zou kunnen zijn. Ik krijg wel op mijn donder als ik weer eens “godverdomme” roep, maar dat mag niet omdat mama het zegt. Een imposant fraai antiek kruisbeeld aan mijn muur heeft nog nooit een vraag opgeleverd. Wat doet die meneer daar zo onhandig hangend aan die twee palen? Voor wie gaan we wekelijks een kaarsje brandje in de hal van DePetrus? ”Voor opa, omdat we dan een ijsje krijgen” zal het antwoord luiden. Maar wie die mevrouw nu is met die baby op haar arm? Leg het maar uit als geen achtergrondkennis verondersteld is. En ik durf er niet over te beginnen.

En nog even terugkomen op die Passion met al die Nederlandse volkshelden. Daar kijk ik dus niet naar, want ik krijg de vreselijkste huiduitslag als ik dat nepotistische clubje uit Amsterdam e.o. voorbij zie komen in rollen van Petrus, Maria, Judas, Pilatus of Jezus. Ik vind het een gruwel. Ik heb geen enkele associatie met mijn bestaande kijk op het lijdensverhaal.

De Goede Week ligt weer achter ons. Hij startte met Palmpasen en ging via Witte Donderdag, Goede Vrijdag en Paaszaterdag naar Pasen. Op naar Hemelvaart en Pinksteren; weer vrije dagen. Ik ga hier niets vertellen over de ontvangst van de Heilige Geest en zeker niet over ”vurige tongen”…. U zal me niet geloven: ongelovige Thomas!

En waar die paashaas gebleven is? “Hij is niet hier, Hij is verrezen”.

3 REACTIES

  1. [* De Shield plugin heeft dit bericht als “Pending Moderation” gemarkeerd. Reden: Gefaalde Bot Test (verlopen) *]
    En toch heeft ‘de Passion’ wel iets. Het geeft de hoop weer , die een heleboel mensen ontberen, met wel of geen kennis van welke Pasen dan ook. Maar het ontbreken van enige kennis, sja die leraren van tegenwoordig, die hebben wel wat anders te doen dan uit te leggen wie wanneer gestorven is en -ja geloof het zelf- na drie dagen weer op staat. Heer Wagenaars, u rest niets anders dan wederom het leraarschap op te nemen.

  2. En toch heeft ‘de Passion’ wel iets. Het geeft de hoop weer , die een heleboel mensen ontberen, met wel of geen kennis van welke Pasen dan ook. Maar het ontbreken van enige kennis, sja die leraren van tegenwoordig, die hebben wel wat anders te doen dan uit te leggen wie wanneer gestorven is en -ja geloof het zelf- na drie dagen weer op staat. Heer Wagenaars, u rest niets anders dan wederom het leraarschap op te nemen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in