
Peter Corvers
Waarom gaat een wethouder in de media zelden of nooit in debat met een raadslid? Op televisie of radio zie en hoor je ze praktisch nooit de degens kruisen. Ja, wel bij verkiezingsdebatten als een wethouder niet de pet op heeft van bestuurder maar die van vertegenwoordiger van een politieke partij.
Hetzelfde geldt op landelijk niveau: een minister gaat geen mediadebat aan met een Tweede of Eerste Kamerlid. En een gedeputeerde zie je geen robbertje vechten met een lid van Provinciale Staten.
De vraag is natuurlijk: waarom niet? Laat ik het lokaal houden, bij de wethouder dus. In eerste instantie vond ik het een zwaktebod (Durft die wethouder nou echt niet?) maar bij nader inzien ben ik het steeds beter gaan begrijpen. Slotsom: die wethouder heeft groot gelijk!
“Een Officier van Justitie gaat ook niet bij Op1 aan tafel zitten met Ridouan Taghi”, schrijft bijzonder hoogleraar Geerten Boogaard (Universiteit Leiden) met wie ik een mailwisseling heb over de kwestie. Boogaard legt uit dat hun discussie een specifieke is die binnen de context en volgens de regels van de rechtszaal moet plaatsvinden. Een vergelijkbaar argument kan je maken voor wethouders en raadsleden, vindt Boogaard. Een wethouder legt politieke verantwoordelijkheid af in de gemeenteraad waar specifieke regels gelden. “Dat verstoor je als je daar dan op de radio een soort variant van gaat vertonen.”
De weigering van wethouders in debat te gaan met een raadslid is logisch en begrijpelijk. Een minister voert een debat met een kamerlid in de Kamer, een wethouder doet dat in de raadszaal. Een wethouder verantwoordt zich in de gemeenteraad. En niet in de studio. Daar komt bij dat een raadslid veel vrijer kan spreken dan een wethouder die verantwoordelijk is voor het beleid en daarop kan worden afgerekend. Gaan die twee samen in de media in discussie dan is er geen sprake van een gelijk speelveld. Bovendien bedrijft een raadslid vaak partijpolitiek, een wethouder heeft ook nog een coalitieakkoord dat hij in de gaten moet houden.
Een uitspraak van een wethouder in een mediadebat is een politiek feit. Een wethouder kijkt dus wel uit om gewaagde uitspraken te doen. Zo’n uitspraak kan aanleiding zijn tot vragen in de gemeenteraad waar de wethouder zich moet verantwoorden. Ook in Vught komt dit regelmatig voor: uitspraken van een wethouder bij NOVO3 waarop in de raad wordt teruggekomen.
Conclusie kan zijn dat het zeker zo interessant is dat een journalist een wethouder kritisch ondervraagt. Die kan daarbij ook argumenten van de oppositie aan de wethouder voorleggen.