Home Columns De Witte: niet alles kan

De Witte: niet alles kan

Sander Wieringa

Toen de Raad van State in mei het Programma Aanpak Stikstof afkeurde dachten de meeste politici: ach, lossen we wel op met een commissietje. Toen daarna de commissie Remkes zei: “Niet alles kan”, dachten nog steeds veel politici, maar al wel minder: ach, lossen we wel op met een wetje. Toen daarna de Spoedwet Stikstof voorlopig niets oploste, dachten politici in Vught: ach, in Vught speelt die stikstof niet.

Wel dus. Ook Vught zal er achter komen dat niet alles kan. Dat Vught ingeklemd ligt tussen drie Natura2000-gebieden: Bossche Broek/Vlijmens Ven, Loonse en Drunense Duinen en Kampina. Alle drie stikstofgevoelig. En alle drie nu al overbelast met stikstof. In alle drie mag dus geen zuchtje stikstof meer bij komen. Dat zegt de Wet natuurbescherming. De Provincie ziet daarop toe. En anders de Raad van State wel.

Het groeiplan voor De Witte is kansloos bij Provincie en Raad van State. Althans zoals het plan nu is. Ga maar na: 200 hotelkamers, 250 appartementen en 1000 parkeerplaatsen. Ten opzichte van wat er nu staat leidt dat tot een forse verhoging van stikstof door de verwarming en vooral de extra auto’s. Die stikstof waait meestentijds naar het Bossche Broek en bedreigt daar het blauwgras. Blauwgras, gaat dat De Witte tegenhouden? Ja, reken maar! Want de wet is heel dwingend als het om Natura2000 gaat; dat is gebleken.

De plannenmakers keken alleen naar het westen, naar de gevolgen voor Bosscheweg. Niet naar het oosten, naar het Bossche Broek. Dat is van Den Bosch en wij doen zaken met Vught, dachten ze. Den Bosch gaat er inderdaad niet over, maar wel de provincie Noord-Brabant. En die kan niet anders dan hier dwars voor gaan liggen.

Het Natura2000-gebied Bossche Broek mag wettelijk nul extra stikstof krijgen, ten opzichte van de bestaande situatie. Hoe willen de plannenmakers dat doen? Nou, ze kunnen bijvoorbeeld met een gasloos nieuw gebouw komen dat dus de uitstoot ten opzichte van het oude gebouw verlaagt. Die verlaging geeft wellicht enige ruimte voor toename van auto’s. Het saldo van verlaging en verhoging moet uitkomen op nul. Zegt de wet. Dan zal van het plan niet veel overblijven.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in