Home Columns De Vughtse Heide: schijtplek!

De Vughtse Heide: schijtplek!

Roel van den Eijnde

Ik heb lang getwijfeld of ik deze column wel moest schrijven. Maar toen ik afgelopen week tijdens mijn hardlooprondje over de Vughtse heide weer eens vol in een dampende hondendrol landde, liep het emmertje over. Ik heb er gewoon geen zin meer in om met een sneu stokje de stront uit het reliëf van mijn hardloopschoenen te peuren. Of tijdens de autorit vanaf de hei naar huis met verhitte harses half uit het raam te moeten hangen, omdat de lucht binnen niet te harden is. Ik ben er serieus hélémaal klaar mee.

Even een disclaimer tussendoor. Ik heb niets tegen honden. Ik heb er zelf geen, maar ik vind honden prima. Yeah, honden! Maurice de Hond for president! Echt, hand op het hart. Waar ik wel een pesthekel aan heb, is aan baasjes die hun hond gewoon op het wandelpad laten schijten en daar helemaal geen ene fuck aan doen. Die denken: na mij de zondvloed, wat niet weet wat niet deert, het zal mijn tijd wel duren. En ik heb het gezien hè. Bazen (m/v) die onbekommerd toe staan te kijken terwijl hun hond uitgebreid op het pad zit te bouten. Te beroerd om een zakje te pakken en de boel op te ruimen. Maar ik trap er een half uur later wél vol in met mijn schoen. Daar kan die hond niets aan doen, maar u wel, baas of bazin. U bent asociaal. Ja, ik zeg het gewoon zoals het is: asociaal (ik lijk Greta Thunberg wel. How dare you!).

Het probleem wordt ook nijpender. Zeker rondom de Vughtse Heide wordt volop gebouwd. Allemaal nieuwe Vughtenaren met een hond of meerdere honden die massaal een frisse neus willen halen op de Vughtse Heide. En weet u wat het is, want ik weet meer van honden dan u denkt, viervoeters schijten bijna altijd binnen een straal van 200 meter vanaf de parkeerplaats. De kofferbak van de Volvo stationwagon is nog niet open of hoppa: kakken maar! Dat doen honden nu eenmaal. En daar kun je dus op anticiperen door met je zakje klaar te staan om die godsakkerse bolus op te ruimen. Maar je doet het niet. Geen idee waarom, maar je hebt er blijkbaar regelrecht lak aan. Natuurlijk, er zijn baasjes die hun burgerplicht fatsoenlijk vervullen, maar geloof mij, dat is een minderheid. De Vughtse Heide is de grootste schijtplek van Vught. En om deze column toch een beetje optimistisch af te sluiten: hoe gaan we dit probleem samen oplossen?

8 REACTIES

 1. Gosh, nooit geweten dat er zo veel synoniemen zijn voor drol en poepen. Een ware verrijking van mijn vocabulaire!
  Maar…. ik ben het wel met je eens, Roel.
  Marie

 2. Ik had er zelfs nog een paar achter de hand voor het geval dat ik te kort zou komen.Maar de boodschap is overgekomen dus. Mooi. Boodschap…

 3. Het probleem is dat men denkt dat het een honden uitlaatgebied is, maar helaas het is een miltair oefenterrein waar burgers mogen wandelen! Defensie kan het óók afsluiten voor publiek. Maar ik geloof nooit dat dat de bedoeling is. Dus hou het gebied schoon.

 4. Mijn hond Sophie is het volstrekt eens met de crie de coeur van Roel. Daarom mijdt ze de Vughtse heide met al die vele agressieve grote honden, maar wandelt ze liever met haar baasje (deze is uitgerust met minstens drie plastic poepzakjes) gezellig door het centrum van Vught!?? PS.: vaak loopt haar baasje niet naast haar, maar achter haar, zo zijn nu eenmaal de verhoudingen tussen deze twee ??…..

 5. Ik mijd de Vughtse heide al jaren enkel en alleen vanwege de hondenoverlast. En niet alleen om vanwege de drollen maar ook om uit de buurt te blijven van loslopende honden. Je mag nog blij zijn als hun bazen en bazinnen roepen dat hij niks doet.

  • Als handhavers nu echt eens wat nuttigs willen doen dan zou men op een paar willekeurige dagen en dys ook op zaterdagochtenden eens een wandelingetje moeten maken daar.
   Handhaven op loslopers en wildkakkers.
   Enige manier om er enige grip op te krijgen.
   Men weet dat de kans gewoon gering is dat er een blauw petje op de heide gespot gaat worden, dus neemt men met een gerust hart enig risico.
   Maar ja waar zijn ze als ze echt iets kunnen betekenen.
   Overigens een heel herkenbaar iets.
   Ik ben ook hardloper en heb niets tegen honden. Wel tegen het gedrag van sommige baasjes.

 6. De Vughtse Heide is eigendom van Defensie, dus van handhaven door de politie zal geen sprake zijn. Dat moet Defensie regelen en ik vermoed dat het geen prioriteit is voor ze.
  Overigens werd mijn verhaal gisteren nog maar eens bekrachtigd toen ik aan mijn rondje op de Vughtse Heide begon. Een hond sprong uit de auto en ging letterlijk midden op het pad, drie meter van de parkeerplaats zitten bouten. Ik sprak het baasje er op aan maar ze (heel vaak een ze overigens) was absoluut niet van plan het op te ruimen. Is de natuur, vond ze. Dan snap je het dus gewoon ook niet. En dat maakt het zo lastig om tot een oplossing te komen. Een deel van de hondenbezitters en niet-hondenbezitters begrijpt elkaar simpelweg niet. Voor de een is een hond die op de heide schijt ‘natuur’ voor de ander een ‘verstoring van de natuur’. Er is nog een lange weg te gaan Marco maar ik blijf op een nette manier de discussie aangaan.
  Wat mij overigens wel opvalt is dat er niet één hondenbezitter op deze plek reageert met de opmerking: ‘ja, je hebt wel een punt. Vanaf vandaag ga ik het anders doen’. Ik neem althans aan dat die deze column ook lezen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in