Home Columns De ene Harry is de andere niet

De ene Harry is de andere niet

Ton de Kort

Wat hebben Van Beresteijn, Van Beurden, Van de Poll, Van den Elsen, Van den Wijghaert, Van Doerne, Van Hanswijk, Van Heeswijk, Van Houwelingen, Van Kessel, Van Lanschot, Van Miert, Van Rijckevorsel, Van Sasse van Ysselt en Van Son met elkaar gemeen? Antwoord: ze hebben allemaal een straat, laan of zelfs een plantsoen naar zich vernoemd gekregen in ons mooie Vught. En daarmee zijn ze zeker niet de enigen. Ze hebben op de straatnaambordjes gezelschap van een indrukwekkend peloton aan (grote en kleine) zeehelden, schilders, geestelijken, hoogleraren, bestuurders en andere illustere grootheden uit een al dan niet grijs verleden. Meest recente aanwinsten zijn Jo van den Meerendonk en Harry Holla: voormalige verzetsstrijders, naar wie straten in de laatste uitbreiding van het Stadhouderspark zijn genoemd, compleet met hun afbeelding aan de muur van een hoekhuis in de desbetreffende straten.

Wie het hele rijtje met straatnamen eens aan zijn of haar netvlies voorbij laat trekken, komt ongetwijfeld snel tot de conclusie dat láng niet iedereen die hiermee geëerd wordt iets met Vught te maken heeft of heeft gehad, laat staan met Cromvoirt of Helvoirt. Daar is op zich niets mis mee, maar een straat of laan naar je genoemd krijgen is toch wel het ultieme eerbetoon voor plaatselijke helden. En daarom wil ik bij deze graag een lans breken voor een decennialang vergeten groep, wanneer het om het toekennen van nieuwe straatnamen ging, namelijk … de Vughtse topsporters!

Weet u wie de Vughtse sporter van de 20ste eeuw is? Nou? Ik zal het u vertellen: Harry Schulting, icoon van Prins Hendrik, geroemd met zijn eigen Games op Hemelvaartsdag en al sinds 1979 (!) houder van het Nederlands record op de 400 meter horden. Waarom is er in hemelsnaam nog geen straat naar deze man genoemd? En waar zijn de Simon Tahamatastraat, de Jos van Herpenlaan, het Hans Gillhausplein, het Saskia van Hintumveld, het Martijn Bokpad en de Bas de Beverdreef, om even een emmertje aan lokale sporthelden leeg te schudden? Daar was een prachtige buurt in elke willekeurige nieuwbouwwijk mee te vullen geweest! Maar, zoals de kop boven deze column al stelt: de ene Harry is de andere niet. Met alle respect voor de verdiensten van Harry Holla overigens!

Voor alle duidelijkheid: ik heb zelf helemaal geen ambitie om ooit een straat naar me genoemd te krijgen. En dat zal ook niet gebeuren. Ik zie het al staan: ‘Ton de Kort, voormalig Nederlands studentenkampioen 4 x 100 meter estafette én columnist NOVO3’. Past volgens mij niet eens op een bordje … Het aantal nieuwe straatnamen dat er in de gemeente nog bij zal komen lijkt me sowieso beperkt. Zovéél gaat er niet meer gebouwd worden, even los van de plannen met Kloostergoed Theresia en het LOOF-project aan de Loyolalaan. Daar voorzie ik nog wel een Van de Mortellaan en een Verlindestraat. En misschien, héél misschien, ook nog wel een paar straten die naar Vughtse topsporters zijn vernoemd. Daarvoor lanceer ik bij deze de alleszeggende hashtag #sportophetbord. Eens kijken of we daar onze kersverse wethouder van Sport, Yvonne Vos (dat is toch geen familie van die veldrijdster?) ambassadrice voor kunnen maken …

5 REACTIES

  1. Helemaal met je eens Ton. Onze “vergeten” Vughtse helden.
    Gemiste kans in het straatnamen beleid. Overigens nog nooit van Harry Holla gehoord en ik denk met mij velen niet. Van die sporthelden welke je opsomt kom ik een stuk verder.

  2. Ton,
    Je hebt gelijk, maar zo sportief is vught niet. Er was ooit veel topsport.Volleybal. tafeltennis, hockey, allemaal minder of verdwenen.En nieand die erom treurt.

  3. Vergeet Ria van Kuik niet: jarenlang atlete in de Nederlandse atletiekploeg sprintster op 100 en 200 meter en recordhouder als lid van de estafettegroep in de jaren 50. Genomineerd als Vughtse sporter van de 20e eeuw.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in