Theo Vorstenbosch
Gewoonlijk is men in Cromvoirt eensgezind en zeker als het over belangen van leefbaarheid gaat. De laatste maanden lijkt er een wig geslagen te worden in de Cromvoirtse samenleving in de vorm van tiny houses.
B&W heeft Klein Groenrijk “in principe” toestemming gegeven om op een deel van het terrein achter het dorpshuis de Battle Axe dat bekend staat als het “voetbalveld” te bebouwen met een aantal tiny houses. Dat na een negatief advies van het ambtelijk apparaat.
Dat schiet verschillende Cromvoirtenaren in het verkeerde keelgat.
Het “voetbalveld” is de enige “openbare” recreatieve ruimte en ruimte voor sport en spel die er in Cromvoirt nog is. Het is echter voor het grootste deel particulier bezit en de eigenaren, Cromvoitenaren die volgens hun eigen zeggen ook gestreden zijn voor de leefbaarheid in Cromvoirt, hebben Klein Groenrijk aangeboden hun plannen op hun terrein uit te voeren. Op allerlei manieren zou dit ook een mooie ontwikkeling voor Cromvoirt kunnen zijn en de leefbaarheid verhogen.
Een groot aantal omwonenden en dorpsgenoten vindt het echter een heel slecht idee, dat juist de leefbaarheid aantast. Het “voetbalveld“ wordt dagelijks gebruikt voor allerlei vrije tijd sport en spel activiteiten met name voor de jeugd en school. Daarnaast vinden daar evenementen plaats als Koningsdag, sportdagen en Cromvoirtse feesten van o.a. de Cromvoirtse Fanfare. Daarnaast zijn er jeu de boules banen en is er een JOP.
Volgens de eigenaren heel leuk en aardig, maar zij lopen er alleen maar risico omdat zij aansprakelijk gesteld zouden kunnen worden voor alles wat er op het veld verkeerd gaat en voor het onderhoud.
Dit alles heeft natuurlijk een historische achtergrond. Het “voetbalveld” is als sport- en spelruimte in het leven geroepen door de gemeente nadat het toenmalige sport- en spelterrein bebouwd werd (Voorstraat en Kerkweg). Het terrein achter de Battle Axe (voormalige lagere school)) was voor een deel van de gemeente, voor een deel van de Rabobank en voor een deel van de buurman. De gemeente kon dat deel van die buurman voor dit doeleinde huren en mocht het van de Rabobank om niet gebruiken. Zo was het terrein voor de Cromvoirtenaar “openbaar terrein” van de gemeente en de gemeente onderhield dit ook netjes. De eigendomssituatie en dus ook de huur van het terrein door de gemeente veranderde toen het stuk van de buurman en het stuk van de Rabobank in ander handen kwamen.
Logisch dan ook dat heel veel mensen in Cromvoirt en ook de gemeente het terrein op dezelfde manier wilden blijven gebruiken en het zelfs wilden intensiveren. De gemeente had een onderzoek laten uitvoeren in Cromvoirt (en ook in Vught), over hoe en waar men meer wilde bewegen. Move werkte die wensen uit. Veel van die wensen zouden op het voetbalveld kunnen, maar helaas kan dit nu niet omdat het “particulier” terrein is. Ook de idop-werkgroep sociaal leven zag mogelijkheden om het terrein te verrijken met activiteiten als een beweegtuin voor ouderen, moestuintjes, een natuurspeeltuin en skate-mogelijkheden. Men ziet nu met de eventuele komst van de tiny houses deze dromen in duigen vallen
Een groep inwoners vindt dat er misschien wel een mogelijkheid is om beide wensen bijelkaar te brengen en de tiny houses te combineren met al die wensen op het “voetbalveld” en dit tot en lengte van dagen vast te leggen, zodat Cromvoirt in de toekomst altijd een plek houdt om te sporten, te spelen, te feesten en te recreëren voor alle leeftijden.
Tot slot zijn er ook nog idop werkgroepen, die al heel lang bezig geweest zijn om samen met de gemeente te zoeken naar locaties waar in Cromvoirt nog voor ruimte voor ruimte of voor sociale woningen gebouwd kan worden. (o.a. visie op wonen in het buitengebied). Die groepen hebben verschillende plaatsen aangewezen waar dat kan, bijv. in het lint of aansluitend aan de fase 1 en 2 tussen Lambertusstraat/Pepereind en Achterstraat. Steeds is daarbij aangegeven dat de Hoge Akker een no go gebied was voor woningbouw of recreatieve bouw. Al vanaf Cromvoirt Zomerdorp (1970), wil Cromvoirt recreatieve bouw en tijdelijke bouw op de Hoge Akker voorkomen om dit kenmerkende landschap en natuurgebied voor Cromvoirt niet te verkwanselen. Men ziet met het toelaten van de bouw van tiny houses aan de zandweg op de Hoge Akker een heel nieuw lint ontstaan aan de noordzijde van dat zandpad. Dat wil men natuurlijk absoluut niet.
Kortom, komen de uit het verleden bekende twisten tussen IJsberen en Tijgers weer terug in Cromvoirt/De Distelberg? We zullen zien.