Home Columns Braaf Vught

Braaf Vught

Foto: Christan Thomassen www.bezoekvught.nl

Roel van den Eijnde

Het moet tijdens het WK voetbal 1994 in Amerika zijn geweest. Een paar vrienden op een grasveldje in een woonwijk, aan het voetballen. Het was een bloedhete dag, we droegen slechts een sportbroekje. Onze lijven: gebeeldhouwd, toen nog wel. Als doelpalen fungeerden met water gevulde bierflesjes. We waren koud een kwartier bezig of er scheurde met piepende banden een politieauto de wijk in waar twee agenten uitsprongen. Klachten. Over ‘grote, naakte mannen’ die met ‘veel bier’ aan het voetballen waren en ‘herrie’ maakten. Wegwezen jongens. Met de bal onder onze arm verlieten we verbouwereerd de speelweide. Meerdere gordijnen schoven dicht, tevreden gezichten.

Waarom ik dit vertel? Omdat dit óók Vught is. Altijd horen we dat Vught tot de mooiste gemeenten van Nederland behoort. Dat er het meeste groen is, het meeste vuil wordt gescheiden, dat de voorzieningen door een ringetje kunnen worden gehaald, dat het er superveilig is, dat als er een stoeptegel los ligt je de gemeente maar hoeft te bellen en er staat een mannetje op de stoep. Ontzettend fijn, begrijpt u me vooral niet verkeerd. Niet voor niets woon ik er al het grootste deel van mijn leven.

Maar, het maakt Vught ook wel erg braaf. Aangeharkt, opgepoetst, aangeveegd en dichtgetimmerd met camera’s. Vught is een voornamelijk blanke gemeente met veel grote huizen, keurig aangelegde tuinen en meerdere auto’s voor de deur. Wat het mist is een rauw randje. Een plek waar ruimte is voor een ander geluid. Waar het onduidelijk is welke kant het opgaat en dingen zomaar spontaan kunnen gebeuren. Een alternatief Vught, zoals u wilt. Ik hoor u denken: maar we hebben toch de voormalige Isabellakazerne! Vergeet het, die bestaat niet meer. Het terrein is door twee handige jongens die nu de ballen uit hun broek lachen voor een spotprijs van de gemeente Vught gekocht en heet buitenstad Fort Isabella. Er komen appartementen voor 55-plussers met veel geld, dure kantoren en ongetwijfeld ooit een sterrenrestaurant. Wát een gemiste kans. Vught had zijn eigen Strijp-S kunnen hebben. Zijn eigen Veghelse Noordkade. Maar wat krijgen wij? Een aangeharkte, opgepoetste, aangeveegde en strak getrokken ‘buitenstad’. Ongetwijfeld mooi, maar sáái. Waarom laten we het niet eens een keer gewoon gebeuren? Waarom moet het in Vught altijd zo braaf? Weet u wat ik ga doen wanneer dat hele Fort Isabella klaar is? Ik ga met dezelfde vrienden van toen voetballen op het middenterrein. Slechts gekleed in een sportbroekje. Bierflesjes als doelpalen. Eens kijken hoe snel de politie er is. Wegwezen jongens.

12 REACTIES

  1. Mooi gesproken, Roel! Wat mij betreft blijft het in Vught lekker braaf en kan ik lekker van de rust en kneuterigheid genieten. Ik kom al op genoeg plaatsen waar het onrustiger of gevaarlijk kan zijn.

    • Ha Rolf, leuk dat je reageert! Rust en kneuterigheid is niets mis mee. Wat ik met mijn column bedoelde te zeggen is dat Vught een ‘andere kant’ mist. Dat heeft niets met onrustig of met gevaarlijk te maken, maar met een ander geluid. Een plek die niet op de tekentafel is bedacht, maar gewoon mag ontstaan. Vught kiest te vaak voor het eerste. Vind ik. En de Isabellekazerne was juist zo’n plek waar de gemeente er ook voor had kunnen kiezen om ‘het zijn gang te laten gaan.’ Kleine bedrijfjes, alternatieve cafe’s, studentikoos zoals je wilt. Die kant leek het op te gaan en dat was spannend, want juist dat geluid ontbreekt in Vught. Maar de plannen die er nu liggen zijn op een heel andere doelgroep gericht. Of ik moet me zwaar vergissen. Het feit dat ik er tot een jaar geleden regelmatig kwam en nu nooit meer, zegt al iets. De ziel is er uit.

  2. Beste Roel, helaas vertoont je betoog volgens mij nogal wat lancunes.
    ‘Kleine bedrijfjes, alternatieve cafè’s en studentikoos (…wat bedoel je?) zorgen over het algemeen niet voor de instandhouding van een complex als de Isabellakazerne, dat dat daar bouwkundig heel hard aan toe was/is, en hebben meestal ook geen oog voor de hoge cultuurhistorische waarde daarvan, laat staan het behouden ervan.

    Als de gemeente actiever was geweest, er meer middelen beschikbaar gesteld waren, en vooral de gemeenteraad niet zo laks was geweest, ja dan…. hadden we een heel andere situatie gehad. Maar dat is achteraf gesproken.

    Laten wij vooral blij zijn dat deze mannen de handschoen hebben opgepakt! Er blijven nog zat uitdagingen over die anders wellicht minder succesvol waren opgepakt.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in