Home Columns Boerencoup op Vught

Boerencoup op Vught

365
0
Sander Wieringa

Het is maart 2018. De gemeenteraadsverkiezingen zijn net geweest. We zitten op een ledenvergadering van het Haarense CDA. CDA-lid en varkensboer X vertelt dat hij gaat stoppen. “Mijn zoon wil bij ons beginnen met autobanden. Maar dat mag niet.” Geitenhouder Y heeft contact met iemand die de stal wil verbouwen tot wokrestaurant: “Kan niet”. En melkveehouder Z vertelt dat zijn boerderij niet te verkopen is als boerderij. En allemaal denken ze dat over hun plannen straks met de gemeente Vught of Oisterwijk niet te praten valt. “Want daar zit ginne inne boer in de raad”. Dus, CDA, boerenpartij, doe wat! “Dat gaan we regelen”, zeggen de CDA-leiders Van Hal, Vromans en Beijens.

Ik was er niet bij dus dit is fictie. Maar zo had het kunnen gaan. Wat hierna komt is geen fictie. Het CDA stapt voorjaar 2018 in de nieuwe coalitie van Haaren. In het bestuursakkoord droppen zij hun ‘speerpunt’ om nog vóór de herindeling een nieuw bestemmingsplan buitengebied erdoor te jassen. Voor het hele buitengebied, dat na 2020 wordt verdeeld over Vught, Oisterwijk, Boxtel en Tilburg.

Doel: die nieuwe gemeenteraden hebben niks meer te vertellen over wat er met boerderijen gebeurt. Stoppende boerderijen kunnen ‘eenvoudig’ veranderen in bijvoorbeeld aannemersbedrijven, autogarages, feestzalen of rouwcentra, om maar wat mogelijkheden te noemen. En passant mogen er ook overal grote reclameborden komen en verkooppunten voor ambulante handel. Alles voor de ondernemer. Niks voor het landschap, de burgerbewoners en de natuur.

Dat bestemmingsplan buitengebied ligt nu in Haaren ter inzage. Wie er iets van vindt kan een zienswijze insturen. Vught en Boxtel vinden dat Haaren niet over zijn graf moet regeren. Ze willen zelf hun nieuwe buitengebied regelen. Maar Haaren poeiert dat af. “Het is niet een afspraak dat Haaren haar beleid al gaat aanpassen op het beleid van de ontvangende gemeenten”, schrijven B&W van Haaren. Zes maanden voor de opsplitsing. Ze probéren niet eens om Vught en Boxtel te vriend te houden. En de Haarense CDA-ers zeggen telkens dat het plan niks nieuws bevat. Maar waarom dan toch dat plan doordrukken? Omdat er wél nieuw beleid wordt vastgelegd! Dat de nieuwe gemeenten straks niet zonder planschadeclaims weer terug kunnen draaien.

De vraag is nu of Vught en Boxtel doorpakken met hun bezwaren tegen deze Haarense boerencoup. Ik hoop het, maar dan krijgen we straks wel iets geks. De Raad van State moet er dan over oordelen en dat wordt zeker volgend jaar. Dan zijn Vught en Boxtel eisende partijen – die dit bestemmingsplan niet willen – maar ook ‘verweerders’ van het plan. Immers, het gemeentebestuur van Haaren is dan weg en alles is overgedragen aan de nieuwe gemeenten. Bovendien bestaat dan ook het ‘buitengebied Haaren’ als zodanig niet meer. Kortom, een idiote toestand over een snood plan, dat dan geheid sneuvelt.

Waarom zet Haaren dit door? Omdat het de CDA-boeren is beloofd? Omdat er al 80.000 euro in is gestoken? Om Vught en Boxtel een poepie te laten ruiken? In elk geval niet om het mooie buitengebied mooi te houden.  

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in