Peter Corvers
“Wij willen een omroep die niet alleen informeert maar ook amuseert. Dus ook muziek en verhalen van inwoners.” Uit de mond van een theaterproducent is dat geen verrassende opmerking. Maar raadslid Albert Verlinde (VVD) besefte niet dat de lokale omroep zich van die uitspraak op 4 februari in de commissie Bestuur en Samenleving niets hoeft aan te trekken.
Want de gemeente heeft weinig te zeggen over de lokale omroep en al helemaal niets over de vorm en inhoud van programma’s. De gemeenteraad adviseert het Commissariaat voor de Media over de representativiteit van het programmabeleidsbepalend orgaan (pbo) en over de zendlicentie. Verder is er een aantal wettelijke vereisten waaraan de gemeente toetst. Dat is het zo’n beetje. Maar lang niet alle gemeenten weten dat. Zo werd in de gemeenteraad van Haaren ooit uitgebreid gediscussieerd over programma’s die HOStv uitzond zonder dat de burgemeester ingreep. Aan de raad en de burgemeester was de Mediawet niet besteed.
Dat die Mediawet gemeenten weinig speelruimte laat als het gaat over de lokale omroep is volstrekt logisch. Een omroep moet onafhankelijk van de gemeente kunnen functioneren. Als gemeenten wezenlijke invloed krijgen op het doen en laten van een lokale omroep is het hek van de dam. Die onafhankelijke positie betekent niet alleen dat de gemeente geen invloed heeft op de programma’s maar bijvoorbeeld ook niet bepaalt hoe een omroep haar organisatie inricht. Dat geldt ook landelijk: kabinet en parlement hebben niets te zeggen over programma’s of organisatie van AVROTROS of VPRO.
In Vught denken ze daar anders over. Het college heeft een mediavisie opgesteld waar het de aanvragen voor een zendlicentie van Avulo en VOS/NOVO3 aan toetst. Een korte greep: het college vindt dat de omroep nieuws, achtergrondinformatie en opinies over een breed scala aan lokale onderwerpen moet brengen. Dagelijkse actualiteiten, ook amusement. En aandacht heeft voor Koningsdag, Helvoirts Weekend, Jeugd Actief. Dat gaat dus allemaal over de inhoud van programma’s. Verboden terrein! Natuurlijk moet een omroep hier aandacht aan besteden maar de gemeente gaat daar niet over. De omroep bepaalt dat zelf. Ook vindt B&W dat de omroep primair door lokale vrijwilligers wordt bemenst, samenwerkt met andere organisaties in Vught en bijvoorbeeld mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt een plek aanbiedt. Allemaal prima zaken maar ze gaan over de inrichting van de organisatie waar het college niets over te zeggen heeft.
In de Vughtse mediavisie staat verder dat de nieuwe omroep de komende vijf jaar niet opgaat in een streekomroep waarin diverse lokale omroepen samenwerken. Ook daar gaat de gemeente over de schreef. De omroep bepaalt zelf of het samenwerkt met andere omroepen. Dat die streekomroep de kwaliteit van programma’s vergroot, technisch veel meer mogelijkheden biedt, meer geld oplevert en lokale, professionele journalistiek mogelijk maakt, legt het Vughtse college (en ook de gemeenteraad) naast zich neer.
De Vughtse mediavisie bevat veel blabla, maar geen haan die ernaar kraait!