Peter Corvers
“In geouwehoer kun je niet wonen”. Jan Schaefer, staatssecretaris van stadsvernieuwing in het kabinet Den Uyl en wethouder in Amsterdam sprak ooit die woorden. Met zijn onorthodoxe aanpak blies hij verpauperde wijken nieuw leven in. Raadslid Guus van Woesik verwees naar die uitspraak in de commissie van 23 september waar over woningbouw toch nog zo’n twee uur werd gesproken…
Veel van die tijd ging verloren aan de concrete locaties waar die woningen moeten komen. Vught heeft de woningbouwambitie fors opgeschroefd: geen 1045 woningen in 2030 maar 2000 waarvan maar liefst 45 procent moet worden gebouwd in de betaalbare sector of sociale huur (tot 250.000 euro of max. 752 euro). Over die ambitie van 2000 woningen is niet veel discussie. Maar des temeer over het woningbouwprogramma waar nog veel gaten in zitten. Behalve plekken waar zeker gebouwd kan worden, de zogeheten ‘harde’ plancapaciteit, ontbreken veel andere locaties. Een gatenkaas dus. Wethouder Fons Potters zag dat ook in en noemde de bijlage in de commissie ‘verwarrend’ die we maar met een korreltje zout moeten nemen. Dat leverde hem terecht forse kritiek op van vooral VVD en Gemeentebelangen.
Een week later, in de gemeenteraad van 30 september, was dat programma aangevuld tot zo’n 1200 woningen waar de locaties (min of meer) vaststaan. Maar dan is dat voor 800 woningen nog altijd niet duidelijk. De raad stemde in die vergadering unaniem in met de Woonvisie maar de concrete planning van woningen is een heel ander verhaal. Al sinds de verkiezingen heeft de woningbouw hoge prioriteit, stelt B&W steeds. Je mag dan verwachten dat er na een klein jaar een steviger planning ligt dan nu het geval is. Maar PvdA/GL, D66 en CDA vinden niet dat plan en programma onlosmakelijk met elkaar verbonden moeten zijn. De VVD was de enige coalitiepartij die duidelijk afstand nam van het collegestandpunt.
Gemeentebelangen en VVD roepen in een motie op tot de bouw van honderd sociale huurwoningen tot en met 2025. De ambitie ligt overigens veel hoger: 210 tot 600 sociale woningen tot 2030, dat is 30 procent van het streefgetal van 2000. Volgens wethouder Fons Potters komen er sowieso 300 sociale huurwoningen bij tot 2030. Maar dan zal er concreet gepland moeten worden. Charlotte Beukeboom, directeur van de Charlotte van Beuningen Woonstichting, vindt het strooien met cijfers maar niks, liet zij eerder weten. Zonder concrete plannen geen woningplanning, is haar devies. Haar streven: 25 sociale huurwoningen per jaar.
Maar dan zal Vught wel stevig de regie moeten gaan voeren. De woningcorporaties moeten met de Woonvisie in de hand een bod doen hoeveel sociale huurwoningen zij kunnen bouwen. En als zij dat niet alleen kunnen zullen ontwikkelaars ook meedoen en dat heeft gevolgen voor de kosten. Daar komt bij dat lang niet alle grond in handen is van de gemeente. Er zal dus flink onderhandeld moeten worden.
2000 woningen in Vught tot 2030! Het is lang geleden dat Vught koos voor zoveel betaalbare woningen. Maar een Woonvisie zegt weinig als de planning voor locaties nog heel onduidelijk is. “Is dit beleid of is er over nagedacht”, is een andere bekende uitspraak van Jan Schaefer. Die woorden van de PvdA-politicus werden tijdens de politieke debatten in Vught niet geciteerd. Toch zou dat niet misplaatst zijn geweest…