Home Columns Bestuurlijke wartaal

Bestuurlijke wartaal

Sander Wieringa

De vroegere Amerikaanse president Harry Truman zei ooit; “If you can’t convince them, confuse them”. Niet overtuigen maar verwarren. Het is sindsdien in de politiek een belangrijk principe geworden. Ook in Vught.

Ik schreef eerder over de stapel tekst die jaarlijks aan de gemeenteraad wordt voorgelegd: 7000 pagina’s vorig jaar. Niemand leest ze, vanuit de gedachte: het zal allemaal wel kloppen. Maar inwoners die het raakt moeten soms wél lezen wat er gaat gebeuren. En dat valt niet mee! In plaats van ‘convincing’ zijn de teksten vaak heel ‘confusing’. Ik heb eens gekeken naar de raadsstukken van – alleen al – vorige maand. Een willekeurige greep.

“In het kader van het toekomstbestendig op orde blijven verwachten wij dat de veiligheidsregio de balans tussen ambities, externe factoren en financiering nu en in de toekomst bewaakt.”

“Op het gebied van pandemische paraatheid speelt het VEC, samen met IZB, crisisadviseurs en LFI, een centrale rol met betrekking tot testen en vaccineren, met een focus op de optimalisatie van de integrale samenwerking op het gebied van vaccineren.”

“De inrichting van de gezondheidszorg is in 2026 zo geregeld dat ondersteuning op dit gebied door een sluitend netwerk wordt uitgevoerd, aanvullend op de algemene basiszorg en zich vooral richtend op specifieke doelgroepen met outreachend werken en collectieve preventie.”

“Om sturing op de gewenste kwaliteit van nieuwe sociale huurwoningtoevoegingen te optimaliseren werken gemeente en corporaties een kwaliteitskader uit, gebaseerd op de productmarktcombinaties (PMC’s) uit de Woonstandaard.”

“Op dit moment werken we op basis van financiering die voortkomt uit jaarlijkse Rijksmiddelen en autonome middelen van de gemeentebegroting, waarvan een nadeel is dat er per jaar ook weer wordt afgesloten op de projectenbalans.”

“Het IVP geeft richting aan de inzet van de politie op het gebied van openbare orde. Het IVP en VTH-beleid worden op elkaar afgestemd. In het VTH-beleid staat hoe vervolg wordt gegeven aan de inzet van politie.”

“Het ingroeipad voor het nadeel met betrekking tot de herverdeling van het gemeentefonds is voor 2026 en verder gelijk gehouden aan het nu bekende maximale herverdeeleffect na 3 jaar.”

Het staat er allemaal echt! En er is geen touw aan vast te knopen. Maar wie durft dat te zeggen? Want: ben ik dan zo dom dat ik dit niet snap? Nee hoor: het is bestuurlijke wartaal, zo opgeschreven omdat de schrijver te lamlendig was om er begrijpelijke taal van te maken. Of, erger, om bewust te ‘confusen’. Als er een raadslid is dat er wel chocola van kan maken mag die zich melden. Krijgt een reep van mij.

Wellicht dat Vughtse ambtenaren les krijgen in begrijpelijk schrijven. Dat kan dus nog wel wat beter. Ik hoop dat ze ook begrijpelijk gaan lézen. Als er stukken voorbijkomen vol abracadabra dan moeten ze die gewoon terugsturen: vertaal dit eerst maar, dit gaat we zo niet uitdelen. Of we zetten er de mededeling bij: “WAARSCHUWING: ONLEESBAAR! NIKS MEE DOEN.”