Home Columns Au-erkerk

Au-erkerk

Ton de Kort

Ik moest er écht even over nadenken, toen ik de kop op de website van het Brabants Dagblad voorbij zag komen. ‘Vechtpartij bij KidsPlaza in Vught’, zo stond er, nog net niet in chocoladeletters. Maar liefst 20 ouders bleken in deze binnenspeeltuin met elkaar op de vuist te zijn gegaan. KidsPlaza? Waar in Vught is dat in hemelsnaam, zo vroeg ik me af. Blijkt het ‘gewoon’ in Ouwerkerk te zijn, nota bene praktisch bij mij om de hoek. Maar dat heette toch Monkey Town? Tja: je wordt ouder papa, zoals de onvolprezen Peter Koelewijn al zong.

Ouwerkerk … Dat was ooit dé sporttempel van Vught. Waar hele generaties hebben leren zwemmen van dorpsfenomenen als Wiel Hendriks en Jan Corten. Waar ik als klein manneke als eerste de penaltybokaal van ZVC Jong Vught(wie kent dát clubje nog?) in ontvangst mocht nemen. En waar VVC – destijds hét volleybal-bolwerk van Nederland – de zaal tot de nok toe gevuld kreeg tijdens kolkende Europacup-duels. Met grootheden als Peter Stoffele en Ad van der Velden. De sporthal ook waar de ‘derde helft’ altijd goed verzorgd was, in de gezellige kantine bij Piet van Laarhoven.

Ook mijn wederhelft denkt nog altijd met weemoedige sportieve gevoelens terug aan Ouwerkerk. Daar legde zij immers ooit de basis voor haar Nederlandse titel hapkido, bij Chebi. En deed ze overigens óók aan judo en taekwondo. Weet u meteen waarom ik ooit aan atletiek ben gaan doen: kon ik tenminste hard weglopen. Anno 2019 is er van dat sportieve, bruisende Ouwerkerk van weleer helaas weinig meer over. De Martinihal en Elzenburg zijn de plekken die de rol van sportief kloppend hart van Vught hebben geprobeerd over te nemen, met wisselend succes.

De voormalige sporthal Ouwerkerk is tegenwoordig dus een speelparadijs voor kinderen. En kennelijk ook een verzamelplek voor ouders, die zich niet altijd goed weten te beheersen. Ik krijg er een beetje een triest gevoel van. En ik bedenk me nu ineens dat ik nog een sportclub vergeten ben, die óók heel lang in Ouwerkerk actief was. Sterker nog: die er nog altijd blijkt te zitten. Boksschool De Counter. Kijk, zo is de cirkel naar die vechtende ouders bij KidsPlaza tóch weer rond …

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in