In rap tempo zijn de laatste jaren veel beeldbepalende gebouwen in Vught verdwenen. Of staan op het punt ten prooi te vallen aan de sloopkogel. Huize Schoonveld, de oude bibliotheek op de hoek van de Vlierstraat en Sint Elisabethstraat (weet u nog, met die hoge plafonds en krakende vloeren?), het voormalige postkantoor, de oude Ireneschool. We kennen ze alleen nog van de foto’s en verhalen. Rozenoord en de voormalige basisschool De Wieken staan nog overeind. Nóg. Ook deze gebouwen dreigen binnenkort tegen de vlakte te gaan om plaats te maken voor de vooruitgang. De beeldenstorm in Vught raast voort.
Wat is dat toch, die ongebreidelde drift om gebouwen met zoveel karakter, geschiedenis en ziel met de grond gelijk te maken? Niemand maakt mij wijs dat er geen andere keuze was. Waarom kon in het voormalige postkantoor aan de Raadhuisstraat geen Grand Café worden gevestigd? Met zo’n grote leestafel, zonnig terras, beachvolleybalveld en een waterspeeltuin voor de kinderen? Om maar eens wat te noemen.
En waarom kan Rozenoord niet gewoon blijven staan om er mooie lofts en studio’s voor jongeren in te maken. Nu komen er ‘stadswoningen’, ‘riante appartementen’ en een parkeergarage. Wéér riante appartementen en wéér stadswoningen waar we er al zoveel van hebben. Opnieuw wordt een karakteristiek stukje Vught begraven, in één graf met onuitwisbare herinneringen. Weet u hoe projectontwikkelaar Dura de sloop van Rozenoord noemt? Een historisch project. Stuitend.
Vught valt ten prooi aan eenvormigheid omdat de durf te onderscheiden ontbreekt. Liever perst Vught beton en stenen in een mal waar dan vervolgens iets uitkomt wat we langzamerhand wel kennen en waar we in heel Nederland mee dood worden gegooid. Zeg nu eerlijk. Die woningen op de plek van de oude Ireneschool, vindt u het mooi? Als ik er langsfiets denk ik altijd: waar wappert de Amerikaanse vlag?
Het argument om te slopen gaat vaak over duurzaamheid en kosten. Nieuwbouw is goedkoper en duurzamer, is het adagium. Maar moeten zaken als ziel, historisch besef en karakter niet net zoveel meewegen als kosten, efficiency en duurzaamheid? Rozenoord, Schoonveld en het oude postkantoor aan de Raadhuisstraat zeiden iets over het unieke van Vught. Het maakte ons dorp onderscheidend in vergelijking met andere dorpen. Dat onderscheidende vervliegt zo langzamerhand. En als ik dan vervolgens lees dat het lelijkste gebouw van Nederland, namelijk de voormalige bibliotheek aan de Dorpstraat, wél mag blijven staan, dan vraag ik mij af wie er in hemelsnaam op z’n kloten moet krijgen voor dit beleid.
Weet u trouwens wat er in de oude bibliotheek komt? Appartementen en stadswoningen. Origineel waar.
[* De ShieldPRO plugin heeft dit bericht als “Pending Moderation” gemarkeerd. Reden: Gefaalde Bot Test (verlopen) *]
Goed verhaal Roel. Heel herkenbaar.
Goed verhaal Roel. Heel herkenbaar.
zo waar en zo mee eens!
dus hier een gedicht dat ik schreef
toen ik net gekozen was tot dorpsdichter
en volgens mij passend bij deze column
uw dorpsdichter
de dorpsdichter is er (2)
kijk daar loopt ze
dat zal ze zijn
ze vlindert door het dorp
glimlacht af en toe
ze wacht bij het spoor
in de rij met blik
onder de bomen
die al goud kleuren
ze fietst door de Broek
naar ‘t Bossche
koffie of een pilske
bij de Sint Jan
die ook best van ons is
waar kom je vandaan?
dan antwoord ik bijna
uit den bosch
neen hoor, echt
ik kom van hier
hier in Vught
waar we elkaar kruisen
en treffen
op gulle groene plekken
als je hier vestigt
ben je meteen een
vughtenaar
dan ben je thuisgekomen
bij ons
als de tijd daar is
dan treffen we
bij het witte raadhuis
met de sluimerbomen rondom
als er reuring is of oproer
dan snappen we niet
waarom alweer en weer
het groene decor sneuvelt
weer meer te grote huizen
asfalt winkels
het centrum lijkt
steeds meer op …..
we roepen niet
ho is ho
dus kom er maar bij
vughtenaar
en beweeg je dan
net als ons
met de tijd en de mensen
met gevoel voor het kwetsbare
met besef voor haar geschiedenis
kleurrijk en soms donker
dichtbij en ook
naar ver verleden
want dan lieve mensen
dan blijven we
dan blijven we dorp
dan blijven we samen
Vughtenaar
uw dorpsdichter
petra maria
Eindelijk een vughtenar die er iets van zegt.
Ik weet dat vooruitgang en woningbehoefte niet te stuiten zijn, maar sta zeer sympathiek tegenover het idee om van historische panden iets te maken en tegelijkertijd het historische karakter te behouden. Zo blijft de ziel van Vught bewaard.
Jo van Dinther