Home Columns Aan de schandpaal

Aan de schandpaal

Peter Corvers

CDA en D66 hebben het nodige aan hun kiezers uit te leggen. Natuurlijk over de N65! Beide partijen riepen tijdens de verkiezingscampagne dat de plannen voor de N65 desastreus uitpakken voor Vught. De verkeersdruk zal fors toenemen en leidt tot onaanvaardbare verkeerssituaties op Vughtse wegen, aldus beide partijen. “De 30 miljoen die Vught aan de N65 meebetaalt komt alleen Rijkswaterstaat ten goede”, riep Rutger Jans (CDA) tijdens de campagne. De inzet bij de verkiezingen voor CDA en D66 was duidelijk: Vught moet de onderhandelingen met Rijkswaterstaat heropenen en de plannen aanpassen.

Maar zo’n twee maanden later zetten beide partijen doodleuk hun handtekening onder een bestuursakkoord waarin staat dat ‘het plan N65 een deel van de leefbaarheidsproblemen in de gemeente oplost’. De nieuwe coalitie van D66, PvdA/GL, VVD en CDA bouwt voort op het bestemmingsplan dat de gemeenteraad op 14 mei vaststelde, het plan waar D66 en CDA zich zo fel tegen hebben verzet. Volgens beide partijen kunnen de N65-plannen, bij nader inzien, niet meer worden gewijzigd: de aanbesteding loopt, Vught heeft inmiddels miljoenen overgemaakt aan de provincie en intrekken van het plan dat bij de Raad van State ligt, is volgens Jans “bestuurlijk niet behoorlijk” en gaat bovendien “miljoenen kosten”, zegt Yvonne Vos (CDA).  

Maar met die argumenten kun je natuurlijk niet bij de kiezers aankomen. Alsof een raadslid dat een belofte doet waar kiezers op vertrouwen niet de plicht heeft  te onderzoeken of die toezegging wel realistisch is.  

Leuk item, moet de redactie van het tv-programma De Hofbar van PowNed gedacht hebben. “Vught kampt al jaren met een verziekte bestuurscultuur, vergelijkbaar met de affaires zoals we die kennen vanuit Den Haag”, begon de voice-over van het programma op 26 januari. ‘De transparantie en de democratische waarden zijn ook in Vught ver te zoeken (…).’

Vught wordt op de landelijke televisie aan de schandpaal genageld. Het programma toonde fragmenten van het verkiezingsdebat van NOVO3 waarin Rutger Jans over de N65 zegt: “We hebben het nu voor de passanten opgelost die komen vanuit Den Bosch naar Tilburg en omgekeerd maar niet voor ons.” Fons Potters: “Ik ben het eens met mijnheer Jans, we halen de ellende het dorp in. En de cijfers zijn desastreus.”

Presentator Rutger Castricum stelde in de uitzending: “Je moet maar durven om na een dergelijke campagne, waarin je de mond vol hebt over integriteit, op dag één een keiharde belofte aan de kiezer te laten vallen. Omdat je er dan zogenaamd ineens achter komt dat de gemeente niet meer terug zou kunnen met de N65-plannen.” Castricum is vooral bekend van zijn ‘afzeik-tv’ voor GeenStijl maar hier kun je hem moeilijk tegenspreken. Vooral Rutger Jans, die zich het meest heeft afgezet tegen de N65-plannen en niet wilde meewerken aan de uitzending, net zoals Fons Potters overigens, werd op de pijnbank gelegd.

Er is van alles aan te merken op de aanpak van de programmamakers: suggestieve interviews, nauwelijks onderzoek, effectbejag spatte van het scherm, kortom journalistiek van een bedenkelijk niveau. Maar dat CDA en D66 de kiezers in Vught hebben belazerd, zal voor de 432.000 kijkers naar Hofbar duidelijk zijn. Dat beeld blijft hangen.  

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in