Home Bestuur & politiek ZLTO afdeling Dommel en Aa wil altijd praten

ZLTO afdeling Dommel en Aa wil altijd praten

Erik van Asten, voorzitter van de afdeling Dommel en Aa van de Zuidelijke Land- en Tuinbouworganisatie (ZLTO), kwam namens zijn organisatie in Blikveld vertellen wat er verbeterd moet worden aan de onlangs gepresenteerde omgevingsvisie van de gemeente Vught. Ook ging Van Asten in op de uitkoopregeling voor boeren die recent is ingegaan. Hij verwacht dat er tot 50 % van de boeren gebruik van zullen maken. “Vaak boeren voor wie het financieel moeilijker wordt en toch geen opvolging hebben.” Voor wat betreft de omgevingsvisie is de ZLTO voorman duidelijk: “het is natuurlijk een eerste ontwerp, maar de aftrap is heel belangrijk. Er worden in dit stuk veel termen door elkaar gehaald en er wordt over bestrijdingsmiddelen gesproken als het over de gemeente gaat en over gif als het de landbouw betreft.”  

(De eerste versie van de omgevingsvisie werd 15 juni in de raadscommissie besproken. Door de ZLTO werd toen ingesproken.) Erik van Asten geeft aan dat er in Vught feitelijk geen geur- en stikstof problemen zijn omdat dit allemaal wordt afgevangen door luchtwassers en de verantwoorde manier van landbouw. De omgevingsvisie heeft daar te weinig oog voor. “We zijn in overleg met de gemeente. Er wordt binnenkort weer een nieuwe afspraak gemaakt”. Van Asten vervolgt: “we willen altijd in gesprek gaan en staan overal voor open. Jammer dat het in tweede instantie pas kan en we niet vanaf het begin er bij betrokken zijn.”

De landelijke opkoopregeling die recent is ingegaan, vindt Van Asten nog niet helemaal duidelijk. Bij bedrijfsbeëindiging ontstaat er een beroepsverbod, worden de fosfaatrechten marktconform afgekocht en de opstallen getaxeerd. In je huis mag je blijven wonen maar de rest (stallen en dergelijke) moeten worden afgebroken. De afkoopsom bedraagt 120 % voor piekbelasters en 100% voor de rest. We hebben heel wat geld geïnvesteerd in luchtwassers en brachten de uitstoot, soms zelfs met 80% terug. Hierdoor krijgen we tot 100 % vergoed omdat we geen piekbelaster meer zijn. “De investeringskosten komen niet voor vergoeding in aanmerking.” Van Asten zit nog met veel vragen: In hoeverre beweegt de gemeente mee als het gaat om een nieuwe toekomst voor de boeren. “Stel dat iemand op de plaats van de gesloopte stallen ‘tiny houses’ wil neerzetten? Wat is dan het beleid?”

Luister voor het hele gesprek met Erik van Asten naar onderstaand fragment.

Presentatie: Berry van de Water en Peter Corvers.
Techniek: Ludo Servais.
Editor: Ralph van Dongen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in