De voortekenen van unanimiteit voor de woonvisie 2021-2025 werden tijdens de gezamenlijke Commissievergadering van 23 september al wel duidelijk. Veel partijen waren het over de ambitie van de woonvisie met elkaar eens.
Zoals reeds eerder besproken in de commissie worden er geen 1045, maar is het voornemen 2000 woningen te bouwen tot 2030 en voornamelijk betaalbare woningen. Een kritische opmerking van het VVD raadslid Verlinde tijdens de raadsvergadering betrof de suggestie, gedaan tijdens de commissievergadering van PLV raadslid Vrensen over de toewijzing van woningen aan echte Vughtenaren. Verlinde gaf aan dat niet alleen gebouwd kon gaan worden voor echte Vughtenaren. Hij gaf aan dat hierover maar naar de wettelijke mogelijkheden gekeken moest worden.
Verantwoordelijk wethouder Potters gaf ook aan dat het lastig was om een definitie te geven van echte Vughtenaren. “Ben ik een echte Vughtenaar als ik 10 jaar in Vught woon ?”, zo dacht Potters hardop. Maar hij zei toe hier wel naar te willen kijken.
Tijdens het debat haalde Guus van Woesik nog eens de door GB en VVD ingediende motie aan die de raad op 21 januari 2021 unaniem had aangenomen en inhield dat er in de huidige bestuursperiode minimaal 100 sociale huurwoningen gerealiseerd zouden worden. Ook Albert Verlinde van de VVD refereerde hier aan en vroeg de wethouder of hij deze motie ging uitvoeren. Wethouder Potters gaf aan hieraan gevolg te geven.
Dani Smith van de SP gaf aan dat hij het anti-speculatiebeding nog graag wat meer uitgediept zag. Tevens vroeg hij aandacht om het ongemeleerd bouwen tegen te gaan. Hij was voorstander om dure en middeldure woningen in een projectplan te bouwen. Niet een deel van Vught vol te bouwen met dure woningen en een ander deel van Vught de goedkopere. Zijn opmerkingen kregen onder andere steun van raadslid de Lange van PvdA/GL.
Wethouder Potters deed ook de toezegging dat er bij de uitvoering van de plannen van de woonvisie een halfjaarlijkse rapportage wordt uitgebracht waarin de stand van zaken wordt aangegeven. Albert Verlinde zag dan graag dat in die rapportage de percentages vermeld werden wat er aan sociale woningbouw en betaalbare woningbouw gerealiseerd was.
Verantwoordelijk wethouder Potters gaf tenslotte aan dat ook in de bouwplannen in de woonvisie rekening wordt gehouden met het behoud van het groen.