Home Bestuur & politiek Wethouder Vught reageert op woningcrisis en politiek rumoer

Wethouder Vught reageert op woningcrisis en politiek rumoer

Wethouder Jos den Otter, verantwoordelijk voor de portefeuille Wonen in de gemeente Vught, was recent te gast bij Blikveld. Tijdens het gesprek kwamen verschillende actuele en gevoelige onderwerpen aan bod, zoals de coalitiebreuk en de woningcrisis.

De recente breuk binnen de coalitie, kwam ook voor Den Otter als een verrassing. Tijdens de raadsvergadering op donderdag stapte de fractie van PvdA-GroenLinks onverwacht uit de coalitie. “Spijtig dat een van de partners vertrekt,” aldus Den Otter. Na Pinksteren komt het college bijeen om de ontstane situatie te bespreken. Een poging tot herstel van de samenwerking na het vertrek mislukte.

Woningcrisis: Enexis vertraagt woningbouw fors

Een onaangename verrassing voor het college was het besluit van netbeheerder Enexis om meerdere woningbouwprojecten uit de planning te halen. Dit vertraagt oplossingen in de woningcrisis. “Ontwikkelaars gaan niet bouwen als ze de woningen niet kunnen verkopen,” zegt Den Otter. De gevolgen zijn groot: zo is de tweede fase van Isabellaveld uitgesteld tot minimaal 2027. Ook het project rondom het Vincent van Goghhuis – met plannen voor achttien jongerenappartementen – loopt vertraging op. De wethouder noemt deze ontwikkeling “onacceptabel”.

Verkoop van de Guldenberg werd ook besproken. De eigenaar van het hotel heeft de gemeente Vught benaderd met de vraag of zij gebruik wil maken van het voorkeursrecht dat destijds door de voormalige gemeente Helvoirt is vastgelegd in de koopakte. Dit recht houdt in dat de gemeente het hotel als eerste mag kopen als de eigenaar besluit tot verkoop over te gaan. Het college van Vught heeft besloten om de procedure, zoals vastgelegd in de oorspronkelijke akte, te volgen.

Concreet betekent dit dat zowel de gemeente als de eigenaar ieder een onafhankelijke taxateur aanstellen. Deze twee taxateurs zullen samen een derde deskundige aanwijzen om de marktwaarde van het pand te bepalen. De eigenaar baalt van deze vertraging die het nu oploopt. Wethouder den Otter gaf aan dat er nu tijdelijk Oekraïners daar wonen en de gemeente er een goede huur voor betaalt.

Fortduinen

Op vakantiepark Fortduinen is permanente bewoning uitgesloten, maar tijdelijk wonen – tot maximaal 15 jaar – is toegestaan. Projectontwikkelaar Bas van de Ven is hiervan op de hoogte. De provincie heeft permanente bewoning op dit soort parken, zoals ook op De Leuvert en De Zandley, expliciet verboden. Voor Oekraïense vluchtelingen op De Leuvert wordt een uitzondering gemaakt. De gemeente zal op permanent wonen niet actief controleren vanwege capaciteitsgebrek; de verantwoordelijkheid ligt bij de parkbeheerder en bewoners zelf.

Presentatie: Peter Corvers en Berry van de Water, techniek en editor Ralph van Dongen.