Home Bestuur & politiek Wethouder Peter Pennings in Blikveld: “Als iedereen zijn handen in de lucht...

Wethouder Peter Pennings in Blikveld: “Als iedereen zijn handen in de lucht houdt, ben ik beschikbaar na de verkiezingen”

431
0

Berry van de Water en Erik Overman hadden afgelopen zaterdag in Blikveld uitgebreid gelegenheid met wethouder Peter Pennings te praten over de woningbouwperikelen in Vught. Maar daar niet alleen over: Wil Peter Pennings nog in een volgend college van Vught na de verkiezingen op 18 november of ziet hij in zijn partij Gemeentebelangen meerdere kandidaten om het stokje over te nemen?

Grootste deel van het uitgebreide interview ging uiteraard over een aantal ‘woningdossiers’ in Vught die nogal wat stof doen opwaaien of waarmee nog een begin gemaakt moet worden om in Vught de verhouding tussen sociale woningbouw, middeldure woningen en vrije sector-woningen (40 – 40 – 20) vorm te geven. De wethouder is over de afgelopen periode eigenlijk wel tevreden. Maar liefst 38 woningbouwprojecten zijn lopende, ook al is de praktische uitwerking van die projecten soms vertraagd. Met overigens als voordeel dat nog ingespeeld kan worden op de veranderende vraag in de markt. Nu krijgen kleinere wooneenheden en verscheidenheid in woningen nadrukkelijk wat meer aandacht. En uiteraard de wens betaalbare woningen te bouwen.

Diverse projecten kwamen in Blikveld aan de orde, zoals bijvoorbeeld de Zeeheldenbuurt. In 2012 stond die buurt al op de agenda en uiteraard is een doorlooptijd van 8 jaar erg lang. Maar, zoals hier boven vermeld: men kon het project wel aanpassen aan de woningwensen van recentere tijd.

Kritiek op wat nu op dit moment gebouwd wordt of afgerond wordt is volgens de wethouder alleen maar goed om er van te leren. Op het Isabellaveld is een leermoment: ‘dat een splinternieuwe woning al direct doorverkocht is’ en dat kan uiteraard nooit de bedoeling zijn. Een anti-speculatiebeding is derhalve een mogelijkheid om dit soort mogelijke uitwassen bij volgende projecten te voorkomen. Ook voor het middeldure segment. Tevredenheid overheerste overigens wat betreft dit project, waar in korte tijd immers 53 woningen zijn gerealiseerd.

Andere projecten, zoals bijvoorbeeld het bouwproject bij De Braacken, vraagt om een zorgvuldige afweging tussen milieu-aspecten en de belangen van de projectontwikkelaar. Ruim 30 vrije sectorwoningen staan daar in de planning. Dat ‘groene aspect’ speelde ook mee bij de 36 huurwoningen bij Theresia. De provincie ziet met name ook toe op die groenaspecten. De wethouder houdt het niet voor mogelijk dat, wanneer Helvoirt aansluit bij Vught, er dan een ‘woningbouwsliert’ van Vught naar Helvoirt over de Helvoirtse Broek wordt gerealiseerd. De provincie zal daar altijd voor gaan liggen, juist vanwege het ‘groen’.

In het centrum lopen ook nog wat projecten. Het project Rozenoord. Inmiddels is Rozenoord verkocht aan Dura-Vermeer en de bedoeling is dat 70% van het huidige gebouw gesloopt gaat worden en dat alleen het oude entreegedeelte nog overeind blijft. Een kleine 100 woningen met een middeldure huur (tussen 700 en 1000 euro per maand) moet daar gerealiseerd worden. Daar gaat het anti-speculatiebeding een rol spelen. Bij de geplande duurdere woningen niet. De verwachting is nu dat medio 2022 dit project voltooid zal zijn. En wat het Centrumplan-oost betreft: de tijdelijke vestiging van Albert Heijn zal eind 2020 vorm hebben gekregen en daarna zullen verdere concrete stappen ondernomen worden. Achteruitrijdende vrachtwagens van onder meer de supermarkten zullen uit het straatbeeld verdwijnen.

Wanneer is Vught af? Inbrei-locaties zijn er nog wel in Vught en ook in de buitenruimte zijn er nog bescheiden mogelijkheden. Maar of Peter Pennings zelf daar als wethouder de komende jaren nog verantwoording voor wil nemen is een interessante vraag. Hij wil geen lijsttrekker zijn en worden van Gemeentebelangen. Hij ziet in de huidige GB-fractie voldoende kwaliteit die hem zouden kunnen opvolgen. Het is voor een 70-jarige natuurlijk ook een overweging om het rustiger aan te doen. Maar als hij gevraagd zou worden opnieuw op te treden in het Vughtse politieke circus, dan staat hij daar niet afkerig tegenover. Hij vindt overigens een goede verdeling van de zetels over alle partijen wel een meerwaarde hebben, omdat het debat ermee verrijkt wordt en uitwisseling van meerdere opties bij politieke beslissingen die beslissingen meer draagvlak geven.
Presentatie: Berry van de Water, Erik Overman. Techniek: Ludo Servais.

Luister hier naar het 1e gedeelte van het interview met Peter Pennings

Luister hier naar het 2e gedeelte van het interview met Peter Pennings

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in