Home Bestuur & politiek Weinig spektakel bij de programmabegroting 2024

Weinig spektakel bij de programmabegroting 2024

Foto: Hans-Stakenburg

Een amendement en acht moties werden in de donderdag gehouden raadsvergadering door de partijen ingebracht over de programmabegroting 2024. Na een lange discussie werden uiteindelijk twee moties aanvaard. De motie ‘Extra geld voor Taalhuis’ en ‘Herijking OZB niet woningen’. De programmabegroting 2024 werd unaniem aangenomen.

De motie ‘Extra geld voor Taalhuis’ die aanvankelijk door D66 als amendement werd ingebracht, met als strekking voor 2024, 30.000 euro beschikbaar te stellen in plaats van de voorgestelde 20.000 euro en in de Kadernota 2025-2028 een voorstel aan de raad te doen voor een jaarlijks vast budget, werd unaniem aanvaard.

De motie Herijking OZB voor niet woningen ingebracht door GB, SP en VVD werd unaniem aanvaard. De strekking van de motie was dat de categorie ‘niet-woningen’ ook gebruikers betreft zoals maatschappelijke instellingen, (sport)verenigingen en middenstanders, die al het mogelijke doen om de negatieve gevolgen van corona te overwinnen en waardoor deze groep niet gebaat is met onnodige stijging van kosten. In de motie werd het college onder andere verzocht inzichtelijk te maken welke verschillende manieren van tariefbepaling OZB er zijn en dit te bespreken in de auditcommissie en een uitsplitsing te calculeren en te presenteren aan de raad over de verdeling van de OZB kosten voor niet-woningen belastingplichtigengroep (maatschappelijke instellingen, (sport)verenigingen, middenstanders etc.)

Martin Vromans (SamenLokaal) verweet het college een gemis aan daadkracht. Ook Ayah Yacoub (SP) vond dat er genoeg uitdagingen liggen en grote ambities zijn maar dat haar fractie teleurgesteld is over de uitvoering, die in haar ogen niet snel genoeg ging. Zij doelde onder andere op de (on)veiligheid van de N65 en dat er geen creatievere manieren worden gebruikt om met verduurzaming om te gaan. Bregje Peijnenburg (GB) was blij dat er geparticipeerd wordt en ja, dat onderzoeken dan wat langer duren, neemt zij voor lief omdat er dan wel draagkracht ontstaat. Voor Desiree Rasenberg (fractie Rasenberg) was de begroting een hamerstuk maar zij vroeg wel aandacht voor de armoedebestrijding bij mensen die nog niet bekend zijn en het wel nodig hebben. Joris Vrensen (PLV) had in de commissie al aangedrongen op het versnellen en uitvoeren van plannen en adviseerde om de gelden die overgehouden worden slim en goed te besteden. Hij kwam onder andere met een motie om de realisatie van ‘Het Kwartier’ te versnellen. Deze motie werd verworpen. Rutger Jans (CDA) constateerde dat na de vorming van een nieuwe coalitie dit jaar de gang er goed inzat met uitvoeringsprojecten. En door de financiële ruimte die er is in de begroting, ziet hij ook kansen. Voor Dion Meuwissen (D66) zijn er een aantal dossiers die hem niet snel genoeg gingen in de uitvoering. Hij kwam ook met diverse moties, onder andere een waarin gevraagd werd om jaarlijks meer laadpalen te plaatsen. Zijn fractiegenoot Willem Jan de Graaff, nam de N65 onder de loep. De verkeersveiligheid kan volgens hem verbeterd worden door de snelheid te verlagen naar 50 km per uur.

In de beantwoording door de wethouders werden argumenten ingebracht om enkele moties te ontraden en/of daarvan af te zien. Een betrof die van D66 over snelheidsverlaging N65. Wethouder Du Maine gaf de fractie mee dat de raad binnenkort, vertrouwelijk, wordt bijgepraat over de voorstellen van de ‘Task Force N65’. “In januari (2024) vindt behandeling in de commissie plaats en in februari door de raad.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in