Home Bestuur & politiek Wat doen we met de luiers?

Wat doen we met de luiers?

In de vergadering van de Commissie Bestuur en Samenleving van 9 december 2021 stond de afvalverordening op de agenda. Tijdens de behandeling hiervan werden door de verantwoordelijk wethouder Potters diverse vragen van de fractie PLV beantwoord. Volgens Joris Vrensen van de PLV werden die vragen onvolledig beantwoord, hetgeen geleid heeft tot aanvullende schriftelijke vragen en waarvoor wethouder Potters zijn excuses heeft aangeboden.

Luiers
Een punt van discussie tijdens dit agendapunt waren de luiers. De wethouder ziet liever dat luiers bij het restafval worden weggegooid omdat dat goedkoper is. De PLV vraagt zich nu af of de kosten leidend zijn boven het milieu bij de verwerking van afval.

Toepassing verordening in praktijk
Daarnaast had de wethouder in zijn beantwoording aangegeven dat er meerdere zaken in de praktijk anders zijn dan in de verordening is bepaald. De PLV vroeg zich derhalve af – omdat de verordening slechts aangepast is voor Helvoirt – waarom de praktijk niet aangepast is aan de verordening. Want zo stelt Joris Vrensen van de PLV: Met de door de wethouder gemaakte opmerking “…met de behandeling van het nieuwe afvalbeleid te komen met voorstellen tot aanpassing verordening aan de praktijk” suggereert de wethouder dat het nieuwe afvalstoffenbeleid straks wordt aangepast aan de praktijk (lees: … de huidige ophaaldienst).

Aanbesteding
In de commissie waarin de afvalstoffenverordening werd behandeld, werd door GB en PLV een motie ingediend om de aanbesteding afvalstoffendienst breder mogelijk te maken dan alleen de huidige dienst. De wethouder beantwoordde toen dat elke aanbieder tot de mogelijkheden behoorde. De fractie PLV wil van het college een duidelijke uitleg van wat de wethouder nu bedoeld heeft met beide antwoorden die volgens de PLV schijnbaar met elkaar in tegenspraak zijn. Tenslotte geeft de PLV aan dat er in de afvalstoffenwijzer (zowel papier als de app) duidelijk wordt aangegeven welke stoffen gescheiden worden ingezameld en staat er op de website van de gemeente welke stoffen er gescheiden bij de gemeentelijke milieustraten ingeleverd kunnen worden. De fractie wil van het college nu weten waarop de wethouder doelde met de opmerking “…al jaren anders door gemeente en afvalstoffendienst wordt gecommuniceerd”, hetgeen volgens Joris Vrensen ook weer leidt tot onduidelijkheden over de uitvoering van de verordening.

1 REACTIE

  1. Beste Redactie,
    De verantwoordelijk wethouder voor afval is niet Toine van de Ven zoals in dit artikel wordt beweerd, maar Fons Potters. De discussie waarop in het artikel wordt gedoeld vond dan ook plaats tussen wethouder Potters en raadslid Joris Vrensen. Wethouder Potters heeft later aan de raad laten weten dat zijn uitspraken over luiers bij het restafval niet correct waren en hiervoor zijn excuses aangeboden.

    lijkt me de moeite waard dit in het artikel te corrigeren.
    Met vriendelijke groet,
    Fred de Man

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in