Home Bestuur & politiek Wat betekent het Vughtse belastingplan 2021 voor Helvoirt?

Wat betekent het Vughtse belastingplan 2021 voor Helvoirt?

Ingezonden door Nino de Lange burgerraadslid Pvda/ Groen Links Helvoirt

Op 3 december stemde de Vughtse gemeenteraad over het belastingplan voor 2021. Dit is ook belangrijk voor ons Helvoirtenaren omdat, als alles meezit, wij in het nieuwe jaar bij datzelfde plan mogen aansluiten. Natuurlijk is dat spannend omdat er voor ons het een en ander gaat veranderen. Het Brabants Dagblad heeft er zelfs een stukje aan gewijd waarin het concludeerde dat de lasten voor Helvoirt gaan stijgen. Naar aanleiding hiervan ben ik op onderzoek uitgegaan en gelukkig kom ik tot een andere conclusie. Het ziet er mijns inziens namelijk best rooskleurig uit.

OZB en afvalheffing
Eerst het minder positieve nieuws: de afvalstoffenheffing. Hiervoor is het vastrecht belangrijk. We moeten concluderen dat je als Helvoirtenaar gemiddeld € 70,- extra gaat betalen als je in een meerpersoonshuishouden woont.
Waarom ben ik dan positief zul je je afvragen? Om maar eens te beginnen met de onroerendezaakbelasting (OZB) bijvoorbeeld. Dit is de belasting die geheven wordt over de WOZ-waarde van je (huur)huis en dat is als het ware wat je huis waard is. Als huiseigenaar betaal je deze belasting direct en als huurder zit deze vaak in de huurprijs verwerkt. Ten opzichte van Haaren gaat het OZB-tarief bijna 16 procent omlaag. In Haaren betaalden we namelijk 0,1269 procent belasting over de waarde van een huis. In Vught wordt dat in 2021 0,1068 procent. Stel, je betaalde in Haaren € 420,- OZB per jaar, dan betaal je zo meteen bijna € 67,- minder. Dus nu staan we weer quitte.

Rioolheffing
Je betaalt een bepaald bedrag afhankelijke van hoeveel water je verbruikt. In Vught werkt dat net even anders dan dat wij gewend zijn omdat er maar één tarief is voor waterverbruik tot 299m3. In Vught betalen we daar straks € 239,52 voor. Stel, je verbruikt jaarlijks 150m3, dan betaalde je daar in Haaren € 280,15 voor. Het verschil is toch ruim € 40,-. Verbruikte je 299m3 in Haaren, dan is het verschil ruim € 130,- die je minder hoeft te betalen in de gemeente Vught dan in de gemeente Haaren.
De reden dat je meer betaalt, naarmate je meer water verbruikt, is dat riolering eerder vervangen moet worden als het intensiever gebruikt wordt. In Vught leveren de grootste waterverbruikers straks een eerlijke bijdrage aan de instandhouding van een goed werkende riolering doordat zij per m3 betalen die zij meer verbruiken dan de grens van 299m3.
Al met al lijkt het er dus op dat we wat minder belasting gaan betalen in Vught dan we gewend zijn. En daar mogen we best blij mee zijn. Zeker omdat we er met Vught heel wat voorzieningen bij krijgen. Hiervoor ligt een lijvig harmonisatieplan klaar waar 4 januari over gestemd mag worden.

Leges
Dan resten alleen nog de leges. Dit zijn kosten die je betaalt als je een dienst afneemt bij de gemeente. Een nieuw paspoort of trouwen zijn twee van de bekendste voorbeelden maar er zijn er enorm veel; te veel om hier allemaal te behandelen. Trouwen in Vught wordt duurder maar het gemeentehuis is wel stukken mooier dan dat in Haaren. Een nieuw paspoort halen blijft even duur. De vraag die we ons kunnen stellen is hoe groot die impact is. Ben jij bijvoorbeeld – net als ik – 25 en wil je binnenkort misschien trouwen, dan heeft dat wel effect. Maar in tegenstelling tot belasting betalen, trouw je niet elk jaar en haal je maar één keer in de tien jaar een nieuw paspoort. Daarom focus ik liever op de hoogte van de belastingen en die lijken positief uit te pakken voor Helvoirt. Iets waar wij bij PvdA-GroenLinks ook erg blij mee zijn. En natuurlijk gaat het bij de samenvoeging van de drie dorpen niet alleen maar om het geld maar het is wel fijn dat we er een beetje op vooruit gaan.

Nino de Lange                                                                                                             

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in