In de Commissievergadering Ruimte van 3 juni 2021, later begonnen door geluidsproblemen en laat beëindigd door een volle agenda, werd vooral het Regionaal Energie Strategie (RES)onderwerp een hot item.
Er waren 3 insprekers met uiteenlopende zorgen en ideeën:
De heer Van der Laan van VET Vught gaf aan, dat er zo snel mogelijk een zonnewindvisie moet komen. “Het onderwerp breder moet worden besproken, verwijzend naar de webinar van 21 april jl (slechts 88 kijkers).”
Mevrouw Van de Laak van het Theederheyde Collectief (vertegenwoordigde bewoners, natuurorganisaties en landgoederen ten zuiden van Vught) was stellig. “Zie net als onze buurgemeente af van de ambitie om windmolens te plaatsen in Vught”, daarbij verwijzend naar de kwetsbaarheid van de natuur en weidevogels.
De heer Koekoek gaf in een technisch verhaal aan dat er maar weinig voordelen zitten aan de opwekking door windmolens en zonnepanelen. Alle commissieleden verbaasden zich over de beslissing van de oosterburen om af te zien van windmolens.
VVD-fractielid Van Dinther zei, dat zijn fractie geen voorstander is van het plaatsen van windmolens in Vught. Hij uitte ook zijn zorgen over de participatie van bewoners en de opslag van de opgewekte elektriciteit. Ton van der Vossen van de PvdA/GL fractie was iets enthousiaster. Maar hij vond de voorgestelde RES nog te weinig ambitie uitstralen. “Windmolens kosten veel geld maar leveren ook veel geld op.” Hij was voorstander van een regionale behandeling van de RES. Volgens Rutger Jans van het CDA is de RES een moeilijk hoofdstuk waar ook zijn fractie mee worstelt. Hij spoorde aan te zoeken naar een bredere samenwerking in de regio. Er moet ook meer draagvlak gezocht worden bij de Vughtse inwoners rondom dit onderwerp. Hij verwees ook naar een rechterlijke uitspraak over de zorgplicht van de Shell. “In het verlengde daarvan hebben wij ook een zorgplicht richting de Vughtse bewoners,” aldus Jans. Hij vroeg zich ook af of de natuur het slachtoffer gaat worden van de RES. Als optie verwees hij naar Zuid Duitsland om tussen de windmolens een lengte aan te houden van 10x de hoogte van de molens. Burgerlid Van de Meerakker van D66 maakte er een competitie van. Hoe zorgen we ervoor dat Vught van de achterhoede naar de kopgroep komt? Zijn fractie wil van de RES naar een lokaal resultaat. Voor de fractie van de SP was dit volgens fractievoorzitter Smith een te abstract stuk. Hij vroeg zich af waar we het over hadden. “Niet alleen het opwekken van energie, maar ook het bewaren ervan, ” was volgens hem een uitdaging. Meerdere fracties verbaasden zich ook over de bestaande windmolen in Den Bosch, die bij een flinke wind vaak stilstaat.
Fractielid Vromans (GB) was ook kritisch en wil eerst de daken in Vught vol leggen met zonnepanelen en pleitte voor zonnepanelen op de toekomstige geluidswallen van de N65. Hij vroeg om een actievere houding en clustering van kleine projecten. Ook vroeg hij zich af hoe de belangen van de bewoners bewaakt gaan worden.
Verantwoordelijk wethouder Toine van de Ven meldde dat het college verrast was door de houding van buurgemeente Sint Michielsgestel. “Voor de zomer is een concept klaar, zodat eind van het jaar een zon- en windvisie gerealiseerd is waarin o.a. het afwegingskader wordt opgenomen en de compensatie voor het flora en faunafonds.