Home Bestuur & politiek Vughtse raad is zoekende naar zekerheid

Vughtse raad is zoekende naar zekerheid

Het collegevoorstel over de grootschalige opwek werd donderdag unaniem aangenomen. Het nader onderzoek naar de drie zoekgebieden kan van start. De raad stelde wel de nodige voorwaarden. En in alles moet zorgvuldigheid betracht worden aldus Rutger Jans (CDA).

Zo werd gepleit middels een motie voor regionale samenwerking waarbij de Provincie faciliterend moest worden. Ook werd in die motie verzocht de mogelijkheden te onderzoeken of betrokkenheid in windenergieprojecten op zee mogelijk was.

Guus van Woesik (GB) vond dat het raadsvoorstel te vroeg kwam. Zijn fractie had moeite met het voorstel en wilde zoveel mogelijk regionaal. Hij sloot windenergie niet uit. Zijn fractie kwam met een amendement die de zekerheid waarborgde nadat onderzoek was verricht. Dan pas kon een besluit genomen worden welke stappen gezet konden worden.

Ook met de aanvullende wetgeving die in 2025 komt kan dan een beter voorstel geformuleerd worden.

Martin Vromans (SL) was met stellige zekerheid overtuigd dat het buitengebied niet geschikt was voor de opwek. Hij vond dat het college met het voorstel het mooie buitengebied verkwanselde en voorbij ging aan de natuurwaarden. Hij wilde temporiseren omdat we te snel gaan.

Joris Vrensen (PLV) uitte zijn zorgen voor inwoners en milieu. Hij riep op verder te kijken als alleen de voorgestelde zoekgebieden. Er zijn in het land vele goede oplossingen.

Willem Jan de Graaff (D66) was ook een voorstander van bovenregionaal optimaliseren. Er zal snel beslist moeten worden om zo de fossiele brandstoffen af te bouwen. Hij stelde dat moties en amendementen niet tot vertraging van het proces mogen leiden.

Ton van de Vossen (PvdA/GL) pleitte voor het zoeken van plaatsen waar zo min mogelijk schade opgelopen kan worden. Hij was van mening dat de raad de opdracht heeft geaccepteerd toen de RES werd aangenomen. Hij verzocht haast te maken omdat we al te laat waren.

Mevrouw Yacoub (SP) pleitte voor lokaal eigendom waarbij Vughtse inwoners van moeten profiteren.

Een amendement van PLV, SL en de VVD ingebracht ‘dat besparingen boven de 11% wel meegerekend gaan worden bij de besparingsopgave tot 2030’ riep de nodige vragen op bij D66. Zij wilde de consequentie weten van die besparing .

Daarnaast vond Eddy van Doorn (GB) het amendement met de besparing sympathiek maar hij zag het anders. En dit werd voor hem ondersteund door de heer Verboom, een specialist op het gebied van het Nationale RES. Die zei dat indien er meer bespaard werd dan 11% dit niet afgetrokken mag worden van de opbrengst. Zouden we dit wel gaan doen dan gaan we de afgesproken spelregels veranderen. Hij vond het amendement maar raar opgesteld en niet uitvoerbaar.

Tijdens het debat werd ook de besparing op verschillende manieren geïnterpreteerd. Grootschalige opwek en de besparing was ook een punt van discussie in het debat.

In zijn antwoord gaf verantwoordelijk wethouder De Lange aan dat het besparen meer is dan alleen zonnepanelen op het dak maar ook isolatie en warmtepompen. Het opwek voor de RES is gebaseerd op een verwachting van hoeveel energie dat wij verbruiken. Hoe meer wij nu gaan besparen heeft impact op hoeveel energie wij gaan gebruiken naar de toekomst toe. Hoe meer wij besparen op dit moment hoe meer de prognose afzwakt. Zou de energiebehoefte stijgen dan moeten wij meer besparen richting 2050.