Home Bestuur & politiek “Vught ziet graag een nieuwe lokale omroep” (2)

“Vught ziet graag een nieuwe lokale omroep” (2)

De heer Verlijsdonk van D’66 vroeg aan de AVULO, welke lessen zij uit het verleden hebben geleerd en wilde weten hoe de drie tegenover een samenwerking stonden. De partijen hebben de intentie met elkaar in gesprek te gaan over een samenwerking. Verlijsdonk gaf verder aan dat het belangrijk is een goede omroep te hebben en hij vond het fantastisch, dat er 3 partijen betrokken zijn en zag het liefst, dat deze gingen samenwerken.

De heer Verlinde van de VVD vond het ook van belang, dat partijen de handen ineen slaan. Daarnaast was hij van mening, dat een lokale omroep niet alleen informeert maar ook amuseert. En is het ook een taak van de lokale omroep om eenheid in de drie dorpskernen te bevorderen. Hij vond het wel pikant, dat de apparatuur van de AVULO eigendom is en vroeg zich dan af wat daar mee ging gebeuren mochten zij géén samenwerkingsverband aangaan. En zo memoreerde hij moet bij een voorstel vanuit het college over de kaders wel gekeken worden naar de journalistieke onafhankelijkheid, die mag niet in het geding komen.

De heer Van de Vossen van PvdA/GL gaf nog eens aan wat het belang van een goede PBO is. Zij moeten niet alleen kijken of er aan de programma-eisen voldaan wordt maar van belang is ook dat de leden voelsprieten hebben in de samenleving.
Het belang van een goede organisatie van de lokale omroep was in zijn ogen de stabiliteit van zo’n club. De vrijwilligers moeten in de drie kernen gesetteld zijn. Hij vond het ook van belang, dat er ook vrijwilligers deelnemen binnen de omroep die vanwege lichamelijke gebreken verder van de arbeidsmarkt afstaan. Verder constateerde hij dat er passie is voor en bij de omroepen en dat zijn fractie daar trots op is.

Mevrouw Beijens van het CDA gaf in haar betoog aan dat de lokale omroep altijd ten dienste van de bevolking is. Daarnaast moet deze onafhankelijk en representatief zijn. Zij vond ook dat een lokale omroep gedragen moet worden door de bevolking. En deze moet ook de gewenste kwaliteit leveren, die niet afhankelijk is van de kijkcijfers maar aan de behoefte van de inwoners kunnen voldoen. Zij vond het een luxe, dat er zoveel enthousiasme is bij de diverse omroepen.

Mevrouw Yacoub van de SP betoogde ook dat de omroep in de samenleving moet staan en is ook een voorstander van een gemêleerde club van medewerkers. En gaf zij aan dat het belangrijk is dat de lokale omroep weet wat er in de dorpskernen afspeelt. De SP was net zoals de andere partijen nog geen voorstander van een streekomroep.

De heer Venrooij van Gemeentebelangen gaf ook aan dat het belangrijk is dat een lokale omroep dicht bij zijn bevolking en bij de ondernemers staat. Ook zijn partij is voor een PBO die een afspiegeling van de samenleving herbergt. Hij gaf aan dat de afspraken in het coalitieakkoord over de financiën voor de lokale omroep niet als leidraad gehanteerd moet worden. Voor zijn partij moet er ruimte zijn.

Tenslotte gaf de verantwoordelijk wethouder Van de Ven aan, dat de zendlicentie van de AVULO medio mei 2021 afloopt, maar dat die datum niet gehaald wordt om een nieuwe omroep te krijgen. Hij gaf aan, dat het college met een voorstel kan komen waarin de kaders vanuit de partijen zijn verwerkt. Hij gaf ook aan dat de uiteindelijke beslissing bij het Commissariaat voor de Media ligt, maar die hadden eerder al gepleit voor een samenwerking van de aanvragers. De wethouder gaf ook aan, dat er gesprekken zullen gaan volgen met de aanvragers over een eventuele samenwerking.

1 REACTIE

  1. Wat een politiek geluk allemaal. Samenwerken… ??hadden de partijen dan eerder aan moeten denken en vooral aan moeten beginnen. Avulo ….een omroep nagenoeg zonder medewerkers en vrijwilligers en alleen nog maar in het bezit van apparatuur waarover dhr Verlinde zich dan weer verwondert. VOS …nooit iets van gezien of gehoord. Voelsprieten in de samenleving?? Hoe kan je het bedenken, dicht bij de bevolking en de ondernemers staan? Er is er momenteel overigens maar 1 die daaraan voldoet en dat is NOVO3.
    Komen met een voorstel waarin de kaders van de partijen zijn verwerkt, in hemelsnaam waar hebben we het allemaal over. Politiek gelul om het eenieder
    naar de zin te maken. En voor mei dit jaar hoeven we verder niets te verwachten? Niet nodig ook, we hebben een goede omroep die ruimschoots voldoet aan de gestelde normen. En laat het nu maar gaan sneeuwen….

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in