Home Bestuur & politiek “Vught ziet graag een nieuwe lokale omroep” (1)

“Vught ziet graag een nieuwe lokale omroep” (1)

Tijdens de commissievergadering Bestuur en Samenleving van donderdag 4 februari 2021 stond op de agenda het Opiniërend debat Toekomstige zendlicentie. Voor de aanvraag van deze licentie, die afloopt in mei 2021, waren insprekers aangemeld van de AVULO, NOVO3 en VOS.

De heer Schreuder van de VOS haalde in zijn inspreektijd de raadsinformatieavond met het Commissariaat van de Media (CvdM) aan, waar vooral over de aanwijzingsprocedure is gesproken, maar niet over de taakstelling- of in ieder geval welke transitie een lokale omroep zou moeten maken. Daarnaast haalde hij de financiering aan, omdat in het coalitie akkoord de rijksbijdragenorm expliciet is genoemd voor de nieuwe lokale omroep in Vught. Oftewel een bijdrage van 1,39 euro per huishouden en vroeg zich af of een lokale omroep zo wel kan functioneren. Ook haalde hij de transparantie en participatie aan wat in het coalitieakkoord is opgenomen. Hij gaf aan, dat een lokale omroep hier een bijzonder grote bijdrage aan kan leveren.

De heer Van Engelen, voorzitter van NOVO3, haalde in zijn rede de totstandkoming aan van zijn omroep en het succes wat in 1,5 jaar met beperkte middelen was geleverd. “Een cross- mediale omroep met een goed draaiende radio, website (met in 1,5 jaar al 3200 berichten, Facebook en Instagram). Verder gaf hij de doelstelling aan voor de toekomst van de omroep. Het acteren in het centrum van het sociaal domein met vervolgens een kruisbestuiving te realiseren met Vughtse instellingen en organisaties in De Speeldoos, DePetrus, Elzenburg, Maurickcollege, Helvoirthuis en Battle Axe. Daarnaast gaf hij aan dat aan de wensen wordt voldaan voor meer inspraak en transparantie en dat de plannen om dit te realiseren nu al grotendeels in de aanvraag naar het Commissariaat van de Media is verwerkt. Daarnaast gaf hij aan hoe NOVO3 de TV tak wil opzetten, namelijk met behulp van DTV, die reeds veel ervaring hebben in het maken van lokale nieuwsitems en daarnaast NOVO3 willen helpen bij het opleiden van vrijwilligers, die voor de continuïteit en verjonging van NOVO3 kunnen zorgen. Ook gaf hij aan dat zijn organisatie al een PBO heeft dat aan de eisen voldoet. Tenslotte betoogde hij dat NOVO3 een vereniging voor en door Vughtenaren is en openstaat voor iedereen die op een constructieve en gelijkwaardige wijze wil meewerken aan een lokale omroep.

Als 3e spreker sprak de heer Notebaart van de AVULO. Hij gaf aan, dat een samenwerking met andere omroepen geen eenvoudige exercitie zal worden.
Hij gaf aan geleerd te hebben van het verleden. Maar een samenwerking biedt kansen en kostenbesparingen. Verder gaf hij aan dat de AVULO mooie projecten in de steigers heeft staan en dat ze blijven zoeken naar samenwerkingspartners.

Na de inleidende woorden van de insprekers was het woord aan de commissie.

2 REACTIES

  1. Als ik het goed heb gehoord is het college bereid om extra professionaliseringssubsidie te geven. De raad moet met twee mogelijkheden komen: 1. Een wenslijst die binnen de rijksgelden valt en 2. Een wenslijst die meer omvat maar geld gaat kosten.
    Klopt dit?

    Groet, Jo en veel succes!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in