Home Bestuur & politiek Vught wil vaart maken met windmolens en zonnepanelen

Vught wil vaart maken met windmolens en zonnepanelen

De gemeente Vught wil medio volgend jaar meer duidelijkheid over windmolens en zonnepanelen in Vught en Helvoirt. “Er moet antwoord komen op vragen als: Wat zijn geschikte locaties? Wat doen we met de opbrengsten?”, zei wethouder Toine van de Ven zaterdag in Blikveld van NOVO3.

“Er ligt een opgave van het rijk en er is een convenant met de regio gemaakt. De gemeente Vught heeft nog geen plan klaarliggen”, zegt Van de Ven. “Waar, wat en hoe, het is allemaal nog open. We gaan avonden organiseren, zaken verkennen om naar het einddoel toe te werken. Iedereen kan meepraten voordat de gemeente keuzes maakt”, geeft de wethouder aan. De gemeente komt met concrete voorstellen voor inspraaksessies.  

Volgens Van de Ven is een combinatie van windmolens en zonnepanelen het meest voor de hand liggend. “Wind is efficiënter maar roept vaker negatieve reacties op. Zonnepanelen kun je beter inpassen in het landschap. Maar bijvoorbeeld 90 velden vol panelen is een hele grote lap grond die je niet voor iets anders kunt gebruiken. Een mix is het meest logische.”

Half 2021 of tweede helft volgend jaar moet er een besluit liggen. Van de Ven: “Windmolens en zonnepanelen moeten dan in 2023 of 2024 geïnstalleerd zijn.” Windmolens bij hotel Vught zijn niet aan de orde. “Nee, er moet afstand tot woningen zijn, die is daar onvoldoende.”  

De wethouder geeft aan dat de actie voor regentonnen ontzettend goed loopt. Vught verlengt de actie met 50 extra regentonnen.

Van de Ven ging desgevraagd in Blikveld nog in op de kwestie Jagersboschlaan, naar aanleiding van het spoeddebat van dinsdag 4 augustus. “De rechtbank miste informatie bij het schorsingsverzoek van B&W. We hebben alles laten onderzoeken, alleen niet wat de effecten op de omgeving zijn als daar auto’s gaan rijden. Dat hebben we aanvullend laten onderzoeken en aan de rechtbank meegedeeld. En aan de rechtbank de vraag gesteld of die informatie nu nog reden is de schorsing in stand te laten.” Die vraag was voor de SP aanleiding voor een spoeddebat. De rechtbank komt deze maand met een uitspraak. Dan wordt duidelijk of de werkzaamheden aan de Jagersboschlaan kunnen worden uitgevoerd”.

Presentatie Berry van de Water en Erik Overman.
Techniek Maurice van der Vliet.

Luister hier naar het interview met Wethouder Toine van de Ven.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in