“De verkeersveiligheid neemt af en er is vermindering van barrièrewerkingen omdat het aantal aansluitingen afneemt”. Dat zegt Maaike Dautzenberg, voorzitter van Vught Participeert, die zaterdag in Blikveld terugkeek op het raadsdebat van 14 mei. De Vughtse raad ging toen ver na middernacht akkoord met de reconstructieplannen voor de N65.
“Ik ben heel blij dat zoveel mensen van zich hebben laten horen”, zegt Dautzenberg die teleurgesteld is over de uitkomst van het debat.
Er zitten volgens haar “heel beperkt” goede kanten aan het plan. ”De doorstroming op de N65 wordt beter. Voor de mensen die niet in Vught wonen wordt het beter.” Volgens Dautzenberg is er heel weinig sprake van duurzaamheid en innovatie in het plan.
De drie gelijkvloerse kruisingen die in Vught komen zijn een verbetering ten opzichte van de allereerste versies van het plan, geeft Dautzenberg toe. “Maar het is nog steeds een plan waarmee de doelstellingen niet gehaald worden. Het zal best een verbetering zijn voor een paar bewoners die in de buurt wonen omdat de weg daar omlaag gaat. Maar daar zijn ook veel nadelen aan. Op de kruisingen gaan straks het snelverkeer en langzaam verkeer, de fietsers, elkaar kruisen. Die moeten samen over de dubbele rotondes heen. Daar ontstaan ook gevaarlijke situaties.”
De voorzitter van Vught Participeert vindt niet dat haar vereniging te laat heeft aangedrongen op een onderzoek naar een ondergrondse variant. “Als er niet geluisterd wordt ben je altijd te laat. Wij zeggen dat al heel lang maar er wordt niet geluisterd. Er zijn meer inspraakrondes geweest maar alles wordt steeds van tafel geschoven. Niet wij maar de coalitie is gewoon veel te laat.”
Volgens Dautzenberg is de tunnelvariant niet eerder onderzocht. Dit in tegenstelling tot hetgeen wethouder Guus van Woesik stelt, die erop wijst dat die variant twee keer eerder onderzocht is, in 2009 en in 2018.
De voorzitter van Vught Participeert verwijst naar het Centraal Planbureau (CPB) dat de leefbaarheidswinst van de tunnel bij Maastricht heeft onderzocht. Daaruit blijkt dat de tunnel een winst oplevert van 200 tot 500 miljoen, onder meer door de stijging van de huizenprijzen. “Die tunnel verdient zichzelf terug. Het is dus de moeite waard dat hier ook te onderzoeken”, zegt Dautzenberg.