Home Bestuur & politiek Vught haalt bakzeil over beleid leegstaande stallen in Haaren

Vught haalt bakzeil over beleid leegstaande stallen in Haaren

Haaren is niet tegemoet gekomen aan de bezwaren van Vught tegen het bestemmingsplan buitengebied. De Haarense gemeenteraad stelde donderdag 24 september de regeling vast die volgens Vught stoppende boeren meer mogelijkheden biedt om in leegstaande stallen activiteiten te ontplooien, zoals  horeca, autobedrijven en huisvesting van seizoenarbeiders.

Boxtel en Oisterwijk hebben dezelfde bezwaren als Vught tegen het Haarense plan. De drie gemeenten wijzen erop dat als gevolg van dat plan vanaf 1 januari in hun gemeente soepeler regels gelden voor de nieuwe inwoners uit Haaren dan voor de overige inwoners. Gevolg: rechtsongelijkheid met als gevolg planschadeclaims, redeneren zij. Vught, Boxtel en Oisterwijk overwegen naar de rechter te stappen en de werking van het plan tegen te houden met een verzoek om schorsing.

De Haarense wethouder Harry van Hal bestrijdt deze visie. Volgens Van Hal heeft zijn gemeente alleen uitgangspunten opgesteld in het plan waar geen rechten aan kunnen worden ontleend. “Het is een afwegingskader, geen stuk waarin staat wat wel en niet mag. Het creëert dus geen rechten. Rechtsongelijkheid en planschadeclaims zijn volstrekt niet aan de orde”, sprak hij in de raad.

Van Hal benadrukte dat zijn gemeente tijdig inspeelt op een nieuwe manier van werken in de geest van de Omgevingswet. Die wet, die op 1 januari 2021 ingaat, vervangt een lappendeken van 26 wetten over bouwen, natuur, milieu, water en ruimtelijke ordening. “Dat betekent vereenvoudiging, kortere procedures, meer samenhang en flexibiliteit”, sprak Van Hal. “De wet maakt het makkelijker snel in te spelen op initiatieven van burgers en bedrijven.” Vught, Oisterwijk en Boxtel zijn nog niet zover met die nieuwe wet.

Vught, Oisterwijk en Boxtel haalden enkele uren voor de beslissende raadsvergadering in Haaren bakzeil bij de provincie. De drie gemeenten hadden in Den Bosch een gesprek aangevraagd in de veronderstelling dat Haaren ongelijk zou krijgen in deze kwestie. Het tegendeel bleek het geval: de provincie ondersteunde Haaren in haar beleid over de vrijkomende agrarische bebouwing.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in