Het onderwerp, ‘Burap 1-2023’ gaat ook als hamerstuk naar de raad.
Gevraagd werd vanuit de commissie of er voldoende rekening gehouden was met salariskosten, etc. Stijging van 1 ton voor aanbestedingen werd als proportioneel ervaren. PvdA/GL merkte op dat de evaluatie wijk-GGD was verlaat van het tweede naar het vierde kwartaal. Zij vroeg zich af of dit in het derde kwartaal verwerkt kan worden, zodat wellicht een extra wijk-GGD’er actief kan worden. Er werd opgemerkt door GB dat er tegenvallende inkomsten uit huur Martinihal waren. Gevraagd werd of de zaalhuur te hoog is. De VVD vroeg of extra capaciteit van wijk-GGD’ers voldoende is voor de bestrijding van jeugdoverlast. Men was blij met de benoeming van een nieuwe rekenkamer.
In zijn beantwoording gaf wethouder v.d. Ven aan dat er eind vorig jaar een wijk-GGD’er provisorisch is ingevuld, “maar eigenlijk was dat niet goed”. Er is nu een extra wijk-GGD’er gestationeerd. Het kost een paar maanden om het effect te zien. Martinihalbezetting is sinds Corona achtergebleven en dat is aan incidentele verhuringen te danken. “De terugloop van inkomsten wordt niet gekoppeld aan de tarieven van de Martinihal,” aldus de wethouder.
Het onderwerp, ‘kadernota 2024-2027’ gaat als bespreekstuk naar de raadsvergadering. Er werden door de nodige fracties op- en aanmerkingen gemaakt en suggesties gegeven.
Er werd gesproken over het afnemend batig saldo en uiteindelijk een tekort aan het eind van de looptijd. Door de meicirculaire komen de komende jaren weer 6,5 miljoen erbij. Meicirculaire wordt elk jaar wel minder. De fractie van het CDA gaat een aantal moties indienen om extra geld voor de aanleg van een voetpad aan de Vijverbosweg; vernieuwing van de accommodatie voor voetbalvereniging Helvoirt en een nieuwe vloer in het Helvoirthuis. Daarnaast is er door de toename van geestelijke nood bij jongeren een verhoging van het aantal zelfmoorden. De Stichting 113 zelfmoordpreventie probeert suïcide bespreekbaar te maken en heeft het initiatief genomen tot het plaatsen van bankjes met met de tekst ‘Ik zie je’. Het CDA vindt dat de raad dit moet oppakken. Jongeren tussen 10 en 25 jaar hebben als eerste doodsoorzaak zelfmoord. D66 vroeg aandacht voor snelfietsroute en veilige fietspaden, meer ambitie op bomen en groen en klimaat adaptatie. Samen lokaal vroeg of er invloed was geweest door de wisseling van oppositie en coalitie . Ook vroeg deze fractie aandacht voor de pachtprijzen en wanneer het pachtbeleid geactualiseerd gaat worden. PvdA/GL vond de kadernota tegenvallen. Er werd niet geanticipeerd op wat er in 2024 gaat gebeuren. GB vond dat er o.a. een grote uitdaging ligt in de onderwijshuisvesting. Daarnaast kwam de fractie terug op een raadsinformatiebrief van 16 april 2020 waarin het uitdiepen van de IJzeren Man werd uitgesteld in verband met de ombouw van N65. Nu deze ombouw vooruitgeschoven is, heeft het prioriteit om aan de uitdieping te beginnen. Ingrijpen is noodzakelijk aldus de fractie. De VVD fractie vroeg aandacht voor de starterslening die in 2013 ook al eens aan starters is verstrekt. Ook wil de VVD aandacht voor de extra wijk-GGD’er en de bestemmingsreserve voor de Speeldoos die nog niet opgenomen is in de begroting.
Verantwoordelijk wethouder du Maine vroeg onder andere aandacht voor de herijking van het gemeentefonds waarbij aftopping gaat plaats vinden. “Structureel komt er dan jaarlijks 2 miljoen minder uit de Rijksbijdrage. Voorzichtigheid is geboden”, aldus du Maine. De pachtprijzen komen in de 1e helft van volgend jaar op de rol. In de mobiliteitsvisie heeft de aanleg van een voetpad aan de Vijverbosweg geen prioriteit. In de kadernota is ruimte gemaakt voor een extra verkeersmedewerker ter uitvoering van de mobiliteitsvisie.
Verantwoordelijk wethouder v.d. Ven kwam GB tegemoet met betrekking tot de uitdieping van de IJzeren Man. “Er komt een nieuw voorstel.”
Tijdens de rondvraag werd aandacht gevraagd voor snelheidsbeperkende maatregelen op de Theresialaan, slijtage van diverse voetgangersoversteekplaatsen, beschadiging van paaltjes met wit kapje en de spuitverf die gebruikt is op zebrapaden, fietspaden en andere wegen, waarop aandacht gevraagd wordt door Jeugd Actief voor hun bedreigde toekomst. Ook werd gevraagd wanneer de lijst met locaties tijdelijke woningen bekend wordt gemaakt. Verantwoordelijk wethouder den Otter gaf aan 30 juni de locaties langs te gaan en deze op de lijst te plaatsen die daarna zo spoedig mogelijk openbaar wordt.
.