Home Bestuur & politiek Vught financieel op orde (1)

Vught financieel op orde (1)

Raadhuis - ©Hans Stakenburg/NOVO3

Op  de agenda van de Raadscommissie van 29 juni stonden: Lokaal eigendom grootschalige energieopwek; Verordening tot 1e wijziging APV Vught 2022; Jaarverslag en jaarrekening 2022; Burap 1-2023; Kadernota 2024-2027; evaluatie werkwijze Raad en de rondvraag.  Een volle agenda die volgens de voorzitter binnen de afgesproken 3 uur afgewerkt zou kunnen worden. Ondanks het feit dat een aantal agendapunten als hamerstuk naar de raad gaan werd de tijdslimiet overschreden en werd het agendapunt evaluatie werkwijze raad doorgeschoven naar de raadsvergadering van 13 juli.

Belangrijk in de discussie bij het onderwerp ‘lokaal eigendom bij grootschalige opwek’ waren vooral de doelen: dat inwoners, ondernemers, organisaties en verenigingen mee kunnen profiteren van de opbrengsten en dat zij – eventueel aangevuld met de gemeente – worden meegenomen bij de uitwerking ervan, zodat hiermee het algemeen belang wordt gewaarborgd. Ook vond de commissie het belangrijk dat onder andere de opbrengsten van lokaal eigendom worden geborgd en zoveel mogelijk geïnvesteerd in de gemeenschap en dat iedereen meeprofiteert van de opbrengsten van hernieuwbare energieprojecten.

De commissieleden vroegen zich wel af of lokaal eigendom haalbaar is. Ook werd gevraagd om een definitie van lokaal eigendom. Geadviseerd werd ook om zoveel mogelijk de lokale kennis – die voldoende aanwezig is – te gebruiken.

In zijn beantwoording gaf wethouder Van de Ven onder andere aan, dat het streven naar 100% lokaal eigendom bij opwek van grootschalige energie belangrijk is omdat de gemeenschap niet alleen de opwek ziet maar dan ook meeprofiteert door bijvoorbeeld goedkopere stroom te krijgen. En met wat overblijft van de netto opbrengsten wordt dan weer de transitie mee bekostigd.  

Het onderwerp, ‘Verordening tot 1e wijziging APV Vught 2022′, werd snel afgehandeld en gaat als hamerstuk naar de Raad.

Door D66 werd aanvankelijk opgemerkt dat de indruk bestond dat de wijzigingen APV voor de BOA’s  zijn omdat zij te weinig te doen zouden hebben. Na een opmerking van het CDA werd door de fractie van D66 aangegeven dat bij bepaalde artikelen aan nut en noodzaak getwijfeld werd.

Het agendapunt: ‘Jaarverslag en jaarrekening 2022’  gaat als hamerstuk naar de raad. De jaarrekening heeft een positief saldo van 9,5 miljoen euro, waarvan 8 miljoen naar de algemene reserve wordt overgeheveld.

Opgemerkt werd dat dit bedrag gunstig uitvalt door de uitkering van het Gemeentefonds. Voor PLV had een deel van het geld besteed kunnen worden aan de verdere verduurzaming van de openbare verlichting.  Zorgwekkend, constateerden diverse partijen, de toename van verwarde mensen en diefstallen. Solvabiliteit was volgens CDA en fractie Rasenberg in orde. Stilgestaan werd bij de opvang van asielzoekers en Oekraïners en de huisvesting van statushouders. Kritiek werd geuit op het project tijdelijk bouwen en schoolhuisvesting. De ontwikkeling van de reserves noopt tot het maken van beleid daarop. Budget WMO wordt afgewaardeerd omdat er tekort is aan hulp. Speeltuintjes onderhoud is blijkbaar niet helemaal uitgevoerd omdat een groot deel van het budget niet is uitgegeven. PvdA/GL uitte de zorg of het de raad lukt om aan haar maatschappelijke opgave te kunnen blijven voldoen, GB zag de kosten van externen lager uitvallen. Dat was een compliment waardig. Tegenvaller was volgens GB het onderzoek naar een station in Helvoirt waar maar 10.000 euro voor uitgegeven is. Ook de VVD had zorgen over de toename van jeugd met problemen. Er was begroot dat 25 jongeren hulp zouden krijgen, maar dat is gestegen naar 54. Jammer vond de VVD het dat er minder mensen vanuit de WSD uitgestoomd waren.  

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in